Направиха първия безжичен пейсмейкър

Американски лекари за първи път поставиха безжичен пейсмейкър, позволяващ да се следи състоянието на пациента чрез интернет, предаде Ройтерс.
По думите на д-р Стивън Грийнбърг от Центъра по аритмия и пейсмейкъри „Сейнт Франсис“ новата технология му позволява да се грижи по-добре за пациентите си и тя най-вероятно ще се превърне в нов стандарт в областта на пейсмейкърите. Сървърът и отдалеченият монитор комуникират поне веднъж дневно, за да обменят необходимата информация и да сигнализират на лекаря и пациента, ако се случва нещо необичайно. „При възникнал проблем системата може буквално да вдигне лекаря от леглото в 2 часа през нощта, ако това се налага“, подчертава д-р Грийнбърг.
Безжичното устройство, изработено от компанията St. Jude Medical Inc. в Минесота, е получило одобрение от Управлението по контрол на храните и лекарствата в САЩ миналия месец. „За пациентите това е огромно облекчение, а в по-широк мащаб безжичният пейсмейкър подобрява способността на лекарите да установяват и оценяват възникналите проблеми, които могат да бъдат опасни или дори животозастрашаващи, в много по-голяма степен, отколкото по-рано“, споделя още д-р Грийнбърг.
61-годишната Карол Касиянски, която е първата американска гражданка, на която е поставен новият безжичен пейсмейкър, споделя, че устройството й е дало самочувствие и нови сили за живот. Причината е, че ако пейсмейкърът й се повреди или спре да работи, единственото, което би я спасило, е незабавната реакция. Над 3 милиона души по света са с пейсмейкъри, а още 600 хиляди устройства биват поставяни всяка година. По думите на д-р Грийнбърг безжичното устройство има голям потенциал в медицината, тъй като то дава на лекарите време да се фокусират повече върху проблемите на своите пациенти за разлика от рутинните тестове. „В бъдеще тези пейсмейкъри ще могат да се ползват не само от хора със забавен сърдечен ритъм. Те ще помагат за изследването на високо кръвно налягане, за измерването на нивото на кръвната захар или за наблюдение на хора, преживели сърдечен удар“, смята д-р Грийнбърг.

Станете почитател на Класа