Телескопът „Кеплер“ откри атмосфера на екзопланета

Данните, получени от орбиталния телескоп „Кеплер“ - най-мощния търсач на планети, създаван досега, са позволили на учените да открият атмосфера на екзопланетата HAT-P-7b, съобщиха електронното издание Lenta.ru и сп. „Сайънс“.
Астрономите са анализирали информацията, получена от „Кеплер“, за първите десет дни на работа в тестови режим. В частност учените са били заинтересувани от подобната на слънце звезда HAT-P-7, която се намира на около 1000 светлинни години от Земята. По-рано с помощта на наземни телескопи изследователите идентифицираха планета, която обикаля около тази звезда. Планетата се отнася към така наречените горещи Юпитери. Като размер HAT-P-7b може да се сравни с петата планета от Слънчевата система, а периодът на завъртане е 2,2 дни. Планетата е разположена 26 пъти по-близко до своята звезда, отколкото Земята до Слънцето. Тя се нагрява толкова силно, че излъчва собствена светлина.
Както наземните телескопи, така и „Кеплер“ определят наличието на екзопланети с помощта на транзитен метод. Когато планетата преминава пред дадена звезда, тя скрива част от светлината й. Астрономите анализират колебанията в яркостта на звездите и така изчисляват периода на въртене и размерите на планетите. Данните, получени от „Кеплер“ обаче, позволяват значително да се подобри точността на характеристиката на планетата и нейните движения. Освен това телескопът позволява да се засече преминаването на планетата не само пред дадена звезда, но и зад нея. Тази информация позволила на астрономите да направят извода, че на HAT-P-7b съществува атмосфера, чиято температура достига 2376 градуса по Целзий. Тъй като планетата се върти около оста си така, че една и съща нейна страна е обърната към звездата, около която тя обикаля (точно както нашата Луна), тази страна се нагрява много силно. На „тъмната“ страна на HAT-P-7b обаче температурата е много по-ниска.
Орбиталният телескоп „Кеплер“ бе изстрелян от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, на 7 март тази година. Задачата на „Кеплер“ е да издирва екзопланети, които са близки по характеристика до Земята. Телескопът се очаква да събира информация през следващите 3 години и половина.

Станете почитател на Класа