Метанът намалява вероятността за живот на Марс

Газът метан се разрушава около 600 пъти по-бързо, отколкото на нашата планета, което показва наличие на агресивни химикали на повърхността на Червената планета и намалява възможността за оцеляване на различни форми на живот, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Мистерията около евентуалния живот на Марс се задълбочи през 2003 г., когато изследователи засякоха струи метан. Тогава бе поставен въпросът дали газът не се произвежда от живи организми, като бактерии например.
Френски учени, които използвали компютърен модел на климата на Марс, установили, че метанът е неравномерно разпределен в атмосферата на планетата и се променя в зависимост от сезона. Метанът е най-простата органична молекула, така че, ако на Червената планета съществува нещо, което го разрушава, тогава същата съдба очаква и други, по-сложни органични молекули, коментира изданието. Засега не е ясно какво причинява разрушаването на метана, но една от теориите е, че за това са виновни силни антиоксиданти в почвата.
„Феноменът предполага наличието на атмосфера, която е изключително неблагоприятна за оцеляване на форми на живот на планетата. Това не дава големи надежди, че животът, какъвто ние го познаваме, може да съществува на Марс в момента, или че такъв, който е съществувал в миналото, може да бъде запазен в горния слой на повърхността на планетата“, смятат учените.

Станете почитател на Класа