Американска компания предлага суперевтини спътници

Щатската компания Interorbital Systems предлага уникална оферта за всеки желаещ да изпрати собствен сателит в орбита, съобщава Slashdot.
За 8000 долара фирмата предоставя комплект, с който потребителят би могъл да сглоби спътник в домашни условия. Според сайта Interorbital Systems устройството може да бъде изведено в орбита от ракета Neptune 30, която може да носи до 32 такива апарата наведнъж. Първото изстрелване на персоналните сателити, наречени TubeSat, е предвидено за 2010 г. В комплекта, който предлага компанията, влизат частите на сателита, слънчеви батерии, компютър, антени и програма, която контролира апарата. Устройството тежи едва половин килограм и може да носи 200 грама полезен товар според нуждите и желанието на собственика си.
TubeSat е многофункционален и може да се използва както за излъчване на съобщения, така и за биологични експерименти в орбита или пък за рекламни кампании, се казва още на сайта на Interorbital Systems. Освен това апаратът може да бъде използван за заснемането на сателитни изображения на земната повърхност или за ориентационни мрежи тип GPS. След като приключи експлоатационния си живот, който е около 2 седмици, TubeSat е така програмиран, че да се насочва към Земята и безопасно да изгаря в атмосферата, без да замърсява околната среда или да създава още от опасния за ракетите и другите космически апарати „орбитален боклук“.

Станете почитател на Класа