Карта разкри древните океани на Венера

Европейската космическа агенция /ЕКА/ публикува карта на южното полукълбо на Венера, която показва, че в миналото на планетата е възможно да е имало океани и тектонска активност, съобщи БТА.
Картата е била съставена по данни от наблюденията на Венера, извършени с космическия апарат "Венера експрес" в периода между май 2006 г. и декември 2007 г.. Бил е използван инструментът VIRTIS (Спектрометър за видимо и термално картографиране - бел.ред), който наблюдава близки до ултравиолетовите и инфрачервените части от електромагнитния спектър. Електромагнитното излъчване от повърхността в този диапазон може да преодолее плътната атмосфера на планетата и да достигне датчиците на апарата.
Учените на ЕКА са установили, че в южното полукълбо на Венера има райони, където образуванията на повърхността са по-стари с по-светъл цвят. На Земята подобни скали са различните видове гранит, основен "строителен материал" на континентите.
Според изследователите новите резултати показват, че в миналото на Венера може да е имало океани с вода. Освен това за формирането на подобни скали е необходима вулканична активност. Учените отбелязват, че начинът да се установи съставът на скалите е, като се изпрати космически апарат, който да кацне на Венера.
Изследователите все още не са открили вулканична активност на Венера. Причината е, че наблюденията в инфрачервения диапазон са много чувствителни към температурните промени. В същото време обаче космическият апарат "Венера експрес" се е натъкнал на вариации на температурата на повърхността от 3-20 градуса по Целзий, което е много по-малко, отколкото ако на повърхността вследствие на вулканична активност се изхвърляха потоци лава.
Неотдавна изследователите установиха, че атмосферата от тъмната страна на Венера също излъчва светлина в инфрачервения диапазон. Причината се крие в рекомбинацията на йони, образувани поради въздействието на Слънцето, в горните слоеве на атмосферата на планетата.

Станете почитател на Класа