×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Ромски виртуози гастролират в Първо студио на БНР

„Музикална къща – БНР" стартира нов проект „ДЖАЗОФОНИЯ", който ще представя различни по стил, жанр и етнос виртуозни музиканти, като ги въвлича във вихъра на джаза. Първият концерт от поредица изяви ще събере ромски виртуози с Биг бенда на БНР. Под диригентството на Антони Дончев на 26 февруари 2014г. от 19.00ч. в Първо студио на БНР, за първи път ще се надсвирват емблематични за ромската музика инструменталисти. Специално за старта на този проект от Австрия пристигна нашумелият акордеонист и композитор Мартин Любенов. В етно-джаз интригата ще се включи майсторът на сватбарската музика Орлин Памуков /кларинет/. Най-младият, надраснал академичните клишета - Ангел Демирев /китара/ ще демонстрира своята бързина и сръчност. Сред виртуозите е и ръководителят на световноизвестния ромски състав „Карандила" - Ангел Тичалиев /тромпет/. В Първо студио, с Биг бенда на БНР ще дебютира и Мелятин – Миле /саксофон/, създател на оркестър „Мания".
В програмата ценителите на джаза ще чуят пиеси създадени за Биг бенда, повлияни от балканския фолклор и емблематични джаз стандарти. „Керванът" на Хуан Тизол, „Блус в 10" и „Селски танц" на един от най-сериозните привърженици на еклектиката в джаза - Милчо Левиев, пиесата „Миш-маш" – запазена марка на Антони Дончев, „Ориент експрес" на първата дама в българския джаз Йълдъз Ибрахимова, „Ръченица" и „Гиздавици" на незабравимия русенски джаз музикант и композитор Стайко Стайков, „V flow", „Песен за Сирия" и „Клеопатра" на един от най-изявените тромпетисти в Европа - Ерик Влуйманс, „Танцувай, циганко" на дългогодишния аранжьор на Биг бенда, композиторът Любомир Денев. За първи път ще прозвучи пиесата „Балкан блус" създадена от Боряна Димитрова - млада и изключително талантлива българка, която живее и работи в чужбина. „Музикалното пиршество" ще включва и по една изненада от всеки виртуозен солист, гост на Биг бенда.
БНР очаква своята вярна аудитория и всички ценители на джаза и етно музиката, които искат да станат съпричастни на уникалното музикално събитие на 26 февруари 2014г., 19.00ч. в Първо студио на БНР.
Концертът ще бъде предаван на живо в интернет от радио Бинар – БНР на адрес www.binar.bg

Станете почитател на Класа