Антонов: „Срещата на върха за демокрация мълчи за репресиите срещу УПЦ“

Антонов: „Срещата на върха за демокрация мълчи за репресиите срещу УПЦ“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Втората „Среща на върха за демокрация", съпредседателствана от Коста Рика, Холандия, Южна Корея, Съединените щати и Замбия, се провежда онлайн на 29-30 март. Участниците в организираната от САЩ среща мълчат за репресиите срещу Украинската православна църква, заяви в изявление руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.
„Репресиите срещу Украинската православна църква са грубо нарушение на религиозните права и свободи, залегнали в универсални международни правни документи, и крещящ пример за дискриминация на вярващите", се казва в изявлението.
"Тормозът над монасите идва по време, когато Вашингтон провежда "Среща на върха за демокрация" с призиви за зачитане на свободата на личността, словото, съвестта и религията. Нулевата реакция на ужасяващите действия на властите в Киев противоречи на декларираните цели на срещата", подчерта Антонов.
„Какво означава мълчанието на участниците в събитието по отношение на дискриминацията на обитателите на манастира? Безразличие, двоен стандарт или доказателство за сляпо следване на насоките на САЩ? Нима тук не знаят, че в Украйна духовниците отдавна са изгонени от енориите си, храмовете са подложени на унизителни обиски, катедрали са превземани, а богомолците са тормозени със заплахи за физическа разправа и лишаване от гражданство? В това отношение е необяснимо решението на организаторите на форума да поканят Зеленски, който устрои вакханалия на беззаконието, за да разцепи православния свят. Американците трябва да намерят смелост да минат от морализаторство на "Срещата на върха за демокрация" към смислени стъпки за спиране на богохулството и репресиите срещу православната общност", добави Антонов.
На 10 март дирекцията на резервата Киево-Печерска лавра прекрати безсрочния договор за наем със Свето-Успенската Киево-Печерска лавра на Украинската православна църква и нареди на монасите й да напуснат манастира до 29 март. Игуменът на лаврата митрополит Павел, заклейми тези действия като незаконни и обяви отказа на монасите да напуснат.
Така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ) беше създадена през 2018 г. от две разколнически организации, които по-късно получиха автокефалия от Константинополския патриарх Вартоломей. Нито Руската православна църква, нито Украинската православна църква признават каноничния статут на тази религиозна организация. След създаването на Украинската православна църква нейните привърженици започнаха със сила да завземат църковните сгради на Украинската православна църква.

Станете почитател на Класа