Главният прокурор се сезира по случая "Ало, Банов съм"

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди незабавното извършване на проверка по повод действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.-министър, по ремонта на "Ларгото", съобщават от пресцентъра на главния прокурор.

Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя в размер на 700 000 лева.

 

http://iconomist.bg/pictures/pic_big/gallery/Stela/obshta/Boil_Banov.jpg

 

Тя идва, след като депутатката от БСП Елена Йончева изнесе запис, на който се чува как Банов дава разпореждания да не се дава под съд изпълнителя на ремонта на "Ларгото" заради забавяния по ремонтните действия и неизплатено обезщетение.

 

главният прокурор сотир цацаров

 

Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая.

Реакция на пресконференцията на Йончева дойде и от бившия министър на културата Вежди Рашидов и от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова заяви, че по темата Столична община няма отношение и затова не може да се наеме да коментира темата.

"Проектът на "Ларгото" е изпълнен от Министерство на културата, а на Столична община е предоставен за стопанисване", заяви тя.

"Реагирал съм на случая с „Ларгото“ и съм го изпратил на съд още тогава, въпросите са към друг", коментира, на свой ред, бившият културен министър и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.

"Казвам, че съм подписал заповед да отиде на съд тази неустойка за неспазване. Втора инстанция чакаме. Реагирал съм. За всичко останало въпросите са към друг", заяви още той и обясни, че е проверил през правна дирекция, че като се е върнал от лечението си от Германия е подписал заповед да се заведе дело да се изплати неустойка за забавени срокове.

Рашидов обърна внимание, че са минали европейски и всякакви одити относно обекта "Ларгото", културно-комуникационен комплекс "Сердика" 2-3 етап.

Станете почитател на Класа