Кабинетът облекчава около 350 административни услуги

Иглика Горанова

Около 350 административни услуги за бизнеса и гражданите ще бъдат облекчени, премахнати или прехвърлени към други структури – държавни или браншови. Това е записано в плана за административна реформа, който кабинетът гласува вчера на свое заседание. В момента гражданите се редят на опашка за близо 2100 услуги.
В правителствения документ, който е от 121 страници, 76 са отделени именно на премахване и облекчаване на режимите и таксите, както и на преминаването им към електронен вариант. В останалите 45 страници от доклада е разписано съкращаването на структури, техните нови функции, както и какви ще бъдат правомощията на областните управители.
Отличниците в облекчаването на услугите и тяхното премахване са Министерството на земеделието и храните – 50 облекчени, 18 премахнати, Министерството на здравеопазването с 48 : 16, МВнР и МТСП. В челната петица е и МВР.
В документа, който прави подробен преглед на услугите, се препоръчва като задължителна мярка намаляване на нереално високите такси, които събира Изпълнителната агенция по лекарства. Структурата се прочу, след като доклад на Световната банка огласи, че чиновниците си разпределят около 2 млн. лв. бонуси от събраните такси. Постановление, прието от предишното управление, им разрешава да поделят помежду си до 40% от събраните такси, което пък стимулираше стремежа им да ги вдигат необосновано. Практиката бе „заклеймена“ от чуждите експерти, които подчертаха, че тя не се среща другаде.
От плана за реформи на кабинета става ясно също, че 8 такси, които досега Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата събираха, ще бъдат намалени. Септември т.г. е срокът да се престане да се събират високите суми за издаване на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека, както и за промяна на разрешенията. Сумата от 2000 лв., която се събира за издаване на разрешение за прехвърляне на права върху издадено разрешение за употреба на лекарствен продукт е отбелязана в документа като „изключително висока, при положение че става дума за чисто административна процедура по документи“. Таксата от 15 хиляди лева, която досега брояха търговците за подновяване на разрешение за употреба на лекарствен продукт, също е прекалено надута и като мярка се препоръчва тя да се намали. В категорията „за намаление“ влизат и издаването на удостоверения за регистрация на дрогерия и издаване на удостоверение за търговия на едро с лекарствени продукти. Освен с такси част от тези услуги ще бъдат облекчени и с нов режим, който опростява процедурите и ограничава корупционните възможности, като например отказа за издаване на разрешение. Таксите за вписване на лицата, които извършват туроператорска дейност в Националния туристически регистър, също ще бъдат намалени, като срокът за това е до края на годината.
Като основна мярка за реформата е предвидено и преминаването към електронни услуги. За целта е предвидено Единният портал за достъп до електронните административни услуги, върху който се работи от осем години насам, да заработи с единна точка за контакт от септември тази година.

Станете почитател на Класа