Задействат е-правителството

Надежда Бочева

До септември 2010 г. България трябва да има реално работещо електронно правителство. Това е записано в приетия от Министерския съвет план за изпълнение на мерките за оптимизация на държавната администрация. Само след около два месеца Единният портал за достъп до електронните административни услуги трябва да е в реална експлоатация, е записано в документа. Предвижда се повечето подчинени на транспортния министър администрации да работят онлайн с гражданите и бизнеса – промените се отнасят до ИА „Морска администрация“, ИА „Железопътна администрация“, ГД ГВА и самото транспортно министерство. Преди около половин година транспортният министър Александър Цветков заяви, че от 2007 г. до сега за е-правителството са похарчени около 28 млн. лв.
В момента порталът предоставя 20 тестови услуги, които са свързани с удостоверения за адрес, справки за паркиране в София, услуги, свързани с корабния регистър, справки за социално и здравно осигуряване и др. В момента тече трескава подготовка за преминаването от тестов в реален режим.
Сайтът на електронното правителство http://portal.egov.bg вчера беше недостъпен. Това се дължи на проблем с климатиците, обясниха от транспортното министерство.
В момента доста администрации предоставят през сайтовете си онлайн услуги, но всяка организация работи изолирано и няма връзка между системите. За да се задейства електронното правителство, администрациите трябва да сертифицират информационните си системи, така че да интегрират услугите си в правителствения портал. От тяхната активност зависи и кои ще са първите нови услуги, които ще се предоставят от портала.
След като бъде сертифицирана например информационната система на ИА „Автомобилна администрация“, ще се издават онлайн лицензите за международен автомобилен превоз на товари и на пътници.
„Сертифицирането няма да бъде никакъв проблем в момента, в който заработи единна среда за обмен на електронни документи (ЕСОЕД)“, каза пред „Класа“ Стойчо Недев, управител на софтуерната компания David Holding. В момента според него единната среда работи много като информационна система, която не се използва на практика заради административни пречки. В същото време администрацията има право да обменя данни само през ЕСОЕД. Едва след като тази система се вкара в действие, ще се задейства правилото, че никоя администрация не може да иска данни, които веднъж гражданинът или фирмата са давали на държавните или общинските органи, коментира специалистът.


Премахват лицензите за търговия с ветеринарни препарати

Въпреки че продажбата на лекарства в аптеките се извършва с разрешение, за търговията на дребно с ветеринарномедицински продукти се изисква лиценз. Новото е, че и при търговията с тези препарати ще се издават разрешения от Регионалните ветеринарномедицински служби.
Лицензионният режим при търговията на едро и дребно става регистрационен.
Отпада и издаването на удостоверение при кандидатстване за получаване на лиценз за износ на вино за получаване на експортна субсидия.
Премахва се задължението производителите на винено грозде да се вписват в регистъра на Националната винаро-лозарска камара. Няма да е необходимо да се подава информация за актуално състояние на лозарското стопанство. Мотивите са, че производителите на винено грозде са единствените, които предоставят отделен документ.
Отпада регистрацията на транспортните средства за превоз на храни и суровини от животински произход. Чрез регистрация на превозвачите на суровини и храни ще се осъществява контрол и върху машините.
Няма да се изисква заверка на удостоверение за износ на необработен дървен материал и дърва за горене, защото според закона услугата е издаване на удостоверение.
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури няма да регистрира риболовните кораби. Заедно с останалите плавателни съдове ще бъдат в регистъра на Изпълнителна агенция “Морска администрация”.


Издаването на екооценките се децентрализира

Процедурите по оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и екологична оценка ще се прехвърлят до 2011 г. към регионалните инспекции по околна среда, предвижда още планът на МС. Комплексните разрешителни ще се издават от Изпълнителната агенция по околна среда, а разрешителните за водоползване ще преминат към четирите басейнови дирекции. Облекчават се разрешителните режими за ползване на подземни води. До 2011 г. решението за необходимостта от екологична оценка ще се издава не за два, а за един месец. От месец на 20 дни се съкращават сроковете за издаване на разрешително за водоползване.
Още тази година ще отпадне категоризирането на местата за хранене, когато са самостоятелни заведения. Тази дейност ще се възложи на общините или на браншовата организация на ресторантьорите. Освен това категоризацията на хотели две и три звезди също ще отпадне и ще се прехвърли към общините.

Станете почитател на Класа