Парламентът прие на първо четене промените в НПК

Парламентът прие вчера на първо четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които бяха изготвени под надзора на Министерството на правосъдието. Те обаче бяха подкрепени само с гласовете на мнозинството и не получиха одобрението на опозицията в лицето на БСП и ДПС и на депутатите от СДС и ДСБ. Правосъдният министър Маргарита Попова обоснова промените с това, че настоящият НПК е твърде формален и има твърде много забрани, които не дават възможност на държавните органи да се справят с престъпността. Приетите вчера текстове предвиждат полицаите и военните служители, когато са дошли първи на местопроизшествието и местопрестъплението, извън разследващия служител, да могат да дават обяснения пред съда. На следващо място, част от полицаите вече ще могат и сами да разследват, но под ръководството на прокурор.
Доказателствата, събрани в досъдебната част, ще могат да се ползват в съдебната фаза. Предвижда се връщането на делата на досъдебното производство да могат да се протестира от прокурора. Според вносителите на документа тази процедура ще ускори наказателния процес, защото ще се ограничат случаите на неоснователно върнати дела. Ще се реши и спорът дали е допуснато или не съществено процесуално нарушение, преди да е даден ход на съдебното заседание. А с решаването на този спор ще се ограничи фактически и връщането на делата. Една от най-спорните промени гласи, че анонимните свидетелски показания стават доказателствени средства, равни по сила с другите.
Иван Костов заяви от името на Синята коалиция, че текстовете са внесени набързо, без широко обсъждане и липса на консенсус между експертите, което е било задължително условие.
От БСП и ДПС оспориха промените с мотиви по същество. „ДПС няма да подкрепи този законопроект, защото той ограничава човешките права, дебалансира страните в процеса и превръща обвинението и прокурора в силната страна“, каза заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров. Същите мотиви изтъкна и Мая Манолова от Коалиция за България



Обучават полицаите да разследват

Полицаите ще преминават през специални курсове на обучение за провеждане на разследване. Това съобщи от парламентарната трибуна зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той подчерта, че тази възможност не се отнася за всичките 30 000 полицаи, изпълняващи свойствени задължения, а само за част от тях.

Станете почитател на Класа