Борисов: Желева не се представи добре в Брюксел

За пръв път вчера премиерът Бойко Борисов призна, че Румяна Желева не е била подходящ кандидат за еврокомисар. „Аз казах, че Румяна Желева не се представи добре и ако беше продължила да бъде министър на външните работи, щеше да създаде проблем на държавата“, каза в парламента премиерът. Той дойде в сградата на НС за гласуването на новите министри в кабинета си - на външните работи Николай Младенов и на отбраната Аню Ангелов.
Със 127 гласа (на ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака“) „за“ и 67 „против“ (БСП и ДПС) парламентът гласува правителствените промени. РЗС отсъстваше от залата. Бившият външен министър Румяна Желева не присъства на събитието, както изисква протоколът. „Кандидатурите са доказани специалисти и те ще се справят. Тези промени са по принуда“, коментира новите министри Бойко Борисов. Той се обърна към БСП така: „Промените в кабинета за разлика от тези, които правихте вие, са вследствие на оставка, която аз съм приел. А я приех заради този комплот, който вие организирахте. Той нанесе планирания удар върху нас, но считайте, че с новата кандидатура на Кристалина Георгиева и по начина, по-който се представим в ЕК, в пъти ще излезем от мнението, което имат за нас в Европа.“ Борисов запита защо тройната коалиция не е обяснила какви са били причините за смяната на Румен Овчаров, Румен Петков като министри и Корнелия Нинова като зам.-министър. „Мисля, че е честно и ясно, когато има проблем, да кажеш какъв е той, а не да замиташ под килима", заяви министър-председателят.

Подкрепата

„Очакванията към Николай Младенов на поста външен министър са много големи“, каза от парламентарната трибуна лидерът на СДС Мартин Димитров. От името на Синята коалиция Иван Костов обяви подкрепата на парламентарната си група за персоналните промени заради качествата на предложените лица, които той нарече „обещаващи”. Лидерът на ДСБ отново подчерта, че съжалява, че предложените кандидатури не са били консултирани предварително със Синята коалиция.

Опозицията


„ДПС гласува против промените в правителството, защото няма отговори на това, защо се стигна до това положение“, каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. „Например защо оставката на Желева е приета ден след като преди това е обявено, че тя не се приема“, попита Местан. Според него на шестия месец от живота на това правителство парламентът разисква втори проект на решение за персонални промени. „Ако се изпълни заканата за структурни промени напролет , ще се окажем рекордьори по брой промени за единица време“, отбеляза той.
„Тези промени са ПР ход, за да се отвлече вниманието от редица неуспехи в правителството. Крайно време е да започнете работа в реални условия и да представите реална визия за политиката си, каквато аз не виждам“, коментира експремиерът Сергей Станишев.

Новите в кабинета за приоритетите им


„Убеден съм, че една външна политика не може да бъде успешна, ако не е успешна вътрешната политика на една държава – това е стар принцип в областта на дипломацията“, коментира веднага след като пое новия си пост Николай Младенов. „Очаквайте да видите сериозен фокус върху политиката на България върху региона, в който се намираме – Югоизточна Европа. Очаквайте да видите действия на МВнР в подкрепа на основни приоритети, които България е заявила веднъж в рамките на ЕС, конкретно свързани с интересите на българските граждани – на първо място, влизането ни в Шенген и, на второ място, постепенното интегриране на България в еврозоната“, заяви още Младенов. „Ще продължа водената досега от Николай Младенов политика за завършване на военната реформа“, заяви другият нов министър ген. Аню Ангелов. „Трябва да се засили сигурността на контингента ни Афганистан, въпреки че е добре подготвен и екипиран“, добави той.



Петя Евтимова е новият зам.-министър на образованието

Експертът от Министерството на образованието, младежта и науката Петя Евтимова стана зам.-министър, отговарящ за международната дейност и европейските фондове. Този ресор до вчера бе на Светлана Ломева. Рокадата е станала по предложение на министъра на образованието Сергей Игнатов със заповед на премиера Бойко Борисов. Пред медиите Игнатов заяви, че решението е взето, защото му трябва човек, който да има опит в комуникацията с европейските институции, а Еврева е такъв кадър. Според него тази смяна се налага заради изискването за по-добро усвояване на евросредства. Пред БНР Ломева заяви, че е разбрала за смяната в последния момент.

Станете почитател на Класа