Забраниха митингите около сградите на институциите

Митингите около сградата на парламента, Министерския съвет, президентството и в близост до военни обекти бяха забранени, след като депутатите приеха вчера на второ четене промените в Закона за събранията, митингите и шествията. Остана забраната такива прояви да не се организират между 22.00 ч. и 6.00 ч.
С промените се увеличава от 48 часа на 72 часа срокът, в който преди митинг организаторите трябва да уведомят кмета на съответната община. За да получат разрешение, организаторите трябва още да впишат в уведомлението до кмета целта, мястото и времетраенето на проявата.
Промените в закона въвеждат и тридневен срок, в който организаторът може да обжалва получена от кмета забрана за осъществяването на проявата – това ще става в съответния административен съд. Магистратите ще трябва да се произнасят по жалбата в 24-часов срок.
От КНСБ реагираха остро на приетите промени с писмо, разпространено до медиите. „С изненада и недоумение научаваме за приетите изменения. Кое налага да се въведат нови ограничения чрез изменението на съществуващия текст? От влизането в сила на закона досега, никоя политическа сила не е предприела толкова антидемократична мярка, която ограничава правата на българските граждани“, пишат в писмото синдикатите. От КНСБ настояват президентът Георги Първанов да наложи вето върху гласуваните промени.

Станете почитател на Класа