Засилват финансовия капацитет на правителството

Надежда Бочева
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Първите персонални промени в правителството ще бъдат внесени в парламента до дни. Рокадите започват, след като външният министър Румяна Желева подаде оставка както от поста си, така и за кандидат за еврокомисар. Въпреки че във вторник премиерът Бойко Борисов настоя тя да остане външен министър и да се оттегли само като еврокомисар, след съвещание на изпълнителната комисия на ГЕРБ вчера стана ясно, че Желева си тръгва и от двата поста.
Министърът на отбраната Николай Младенов ще стане министър на външните работи. Сегашният зам.-министър на отбраната генерал Аню Ангелов е предложен за военен министър. Финансистът Илиян Михов ще стане министър и ще „наблюдава движението на икономиката“, заяви премиерът Борисов. Министър-председателят не съобщи дали Михов ще поеме нов ресор, дали ще замести сегашния финансов министър Симеон Дянков, или пък ще вземе част от правомощията му. Но каза, че новата фигура „ще подсили“ финансово-икономическите възможности на кабинета. „Няма да гласуваме структурни промени в МС, защото Илиян Михов няма да става вицепремиер, той просто ще е съветник на Бойко Борисов“, уточни пред „Класа“ съпредседателят на ГЕРБ Искра Фидосова.
Борисов посочи, че по принцип е обмислял в кабинета да има нов икономически вицепремиер и е очаквал през март или април мястото да заеме вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, която е съветвала Бойко Борисов по финансови въпроси. Илиян Михов ще заеме нейното място. Той беше представен от Борисов като човек сред първите 500 макроикономисти в света.
Дянков и Михов са съмишленици и до 2-3 дни двамата ще излязат със съвместно комюнике за бъдещата им съвместна работа в правителството, написа вчера mediapool. Според сайта преждевременното обявяване на Михов като нов член на кабинета е изненадващо, тъй като това било планирано за пролетта. „Николай Младенов е безспорен авторитет в евро-атлантическата общност, какъвто трябва да е дипломат номер едно. Той е подходящ и за военен министър“, подчерта премиерът в отговор на въпрос защо някой от заместниците на Желева не е предложен за министър.
„В първоначалния вариант на правителството предвиждах него за външен министър. Вярвам и на заместниците му - и на Марин Райков, и на Константин Димитров. Мисля, че кандидатурата му е безспорна и без коментар", каза още Борисов.
„Приех оставката на г-жа Желева като външен министър, за да може тази тема да бъде затворена още днешния ден“, каза Борисов.
И припомни, че ЕНП и ЕК в лицето на Жозе Барозу са оневинили Желева. Запитан за политическата й кариера, премиерът отговори, че първо досегашният дипломат номер 1 трябва да се възстанови от атаките срещу нея.
На въпрос защо във вторник не е приел оставката на Желева като външен министър, а в сряда я одобрява, Борисов каза: „ГЕРБ е демократична партия. Не е нито командирска, нито лидерска. Когато се вземат решения, които ще бъдат гласувани в парламента, искам да знам мнението на своите колеги“. Премиерът отрече да си е променял мнението за Желева.
Процедурата по внасяне на министерските рокади в парламента е започнала, съобщи още Борисов. Преди да внесе ремонта на кабинета в Народното събрание, българският министър-председател е на посещение в Германия на 24, 25 и 26 януари. Там по предварителна информация той ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и с кмета на Берлин, като програмата все още се уточнява.



Панкин се отказа от оперетата

Борис Панкин заяви вчера пред министър Вежди Рашидов желанието си да се оттегли от поста директор на ДМТ „Стефан Македонски", съобщиха от културното ведомство.
Министърът на културата оставя двата синдиката да определят как да се ръководи културната институция в бъдеще. На Борис Панкин е предложен пост съветник на министъра по музикално-сценични изкуства.

Станете почитател на Класа