Денков и Габриел обещаха: Няма да има чистка на чиновници!

Денков и Габриел обещаха: Няма да има чистка на чиновници!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.06.2023
  • Сподели:

Ротационните кандидат-премиери Николай Денков и Мария Габриел декларираха, че няма да провеждат чистка в администрацията, каквито слухове упорито вървят в последната седмица, след огласяването на скандалните записи на бившия депутат от ИТН, а после и ПП Радостин Василев.

 

 

"Публична администрация, която връща доверието на гражданите на държавата" е сред приоритетите, записани в програмната декларация на бъдещия кабинет. В документа, прочетен днес от Мария Габриел пред журналисти, изрично се посочва, че правителството "застава зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти"

За изречението настояваха в изминалите дни от ГЕРБ, след като от думи на Асен Василев в разпространения миналата седмица запис от заседание на "Продължаваме промяната" се разбра, че партията обмисля чистка в държавната администрация. Думите му бяха посрещнати остро от Габриел, която заяви, че "страхът в администрацията е потресаващ". 

"Гарантираме, че назначаването на всяка длъжност в държавната администрация, ще се извършва чрез конкуренция, основана на професионални качества, обективни критерии и процедурни правила", гласи програмната декларация.

В нея са посочени общо 7 приоритета, сред които са:

 

  • приемане на ключовите за реформите законопроекти;
  • осигуряване прозрачност в работата на институциите и администрацията;
  • гарантиране на ефективни и качествени услуги за гражданите и фирмите;
  • ускоряване на цифровизацията в публичния сектор;
  • изграждане на професионална и мотивирана администрация
  • гаранции за професионалното ѝ развитие.

Пред медиите днес акад. Николай Денков повтори, че съставянето на ротационно правителство с ГЕРБ е "полезно за България", защото ще позволи да бъде приет държавният бюджет за 2023 г., както и останалите важни закони, залегнали в управленската програма на двете формации.

Денков допълни, че на срещите днес с ДПС двете политически сили са обсъждали как да бъдат подготвени промените в Конституцията, както и бъдещите смени в държавните регулатори. По думите му всичко ще става "публично, така че да няма скрити договорки", а номинациите ще се представят в Народното събрание. Денков обяви, че вторият ешелон на властта - зам.-министрите - ще бъдат подбирани по същия начин както и самите министри: по експертност и с общо съгласие между двете формации.

 

Станете почитател на Класа