ВСС ще обсъди второто искане срещу Гешев в понеделник. Предстои Радев да обнародва промените в процедурата

ВСС ще обсъди второто искане срещу Гешев в понеделник. Предстои Радев да обнародва промените в процедурата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.06.2023
  • Сподели:

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди допустимостта на второто предложение за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев в понеделник. Това стана ясно по време на заседанието на Пленума на съвета в четвъртък, на което членовете му одобриха доказателствени искания от Гешев и от вносителите на първото искане. То беше допуснато до разглеждане преди седмица.

 

 

Междувременно стана ясно, че вероятно в петък президентът Румен Радев ще обнародва в Държавен вестник законовите промени, предвиждащи, че при гласуването за отстраняване на главния прокурор ще се необходими само 13 гласа, вместо досегашните поне 17. Служебният министър Крум Зарков напусна временно заседанието, за да постави държавния печат върху указа на президента, с който предстои да обнародва поправката.

Ако тази промяна излезе в петъчния брой на Държавен вестник, тя ще влезе в сила другата седмица, което означава, че гласуването за уволнението на Гешев ще може да се случи по новите правила.

Първото искане срещу Гешев беше внесено от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС. Те твърдят, че Гешев е допуснал тежко нарушение на служебните си задължения, като се е намесил лично в разследването на взрива, избухнал до кортежа му. Повод за това стана твърдението на заместника му Борислав Сарафов, че главният прокурор лично е разпоредил на мястото на взрива да бъде допуснат израелски експерт.

Второто искане за уволнението му пък беше внесено от четирима от вносителите на първото предложение. Повод за него стана изявлението на Гешев от 15 май, в което той призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента, след като демонстративно скъса оставката си.

“С тези обидни квалификации се демонстрира явно неуважение към политическата система в страната ни и нейното функциониране“, пишат четиримата автори на второто искане.

Гешев вече внесе становища и по двете предложения за отстраняването му. По първото той казва, че няма как да е нарушил служебните си задължения, защото по времето, когато израелският експерт е направил оглед на мястото на взрива, главният прокурор официално е бил заместван от Сарафов, защото е бил в отпуск.

По повод основанието за второто искане Гешев твърди, че изразът „политически боклук“ е бил изваден от контекста, както и че не става дума за конкретен политик и затова не може да бъде възприемано като обидно. Според него това е общо съждение, което често се използва в обществото, включително и в други държави.

Самият Гешев отсъстваше от заседанието на ВСС в четвъртък, защото беше на конференция в Бургас. Адвокатката му обаче беше депозирала искания за отлагане на процедурата, както и за нейното спиране до произнасяне на Конституционния съд по питането му дали състав на съвета с изтекъл мандат може да го отстрани. Мнозинството във ВСС обаче отхвърли и двете.

След това съдебните кадровици допуснаха доказателствени искания на Гешев и вносителите на първото предложение за уволнението му. Сред тях са изслушвания на Борислав Сарафов, заместника му в следствието Ясен Тодоров, следователите, направили оглед на мястото на взрива, наблюдаващите прокурори по делото и въпросния израелски експерт. Очаква се тези изслушвания да се проведат следващия четвъртък.

Станете почитател на Класа