Посолствата в София казаха съгласували ли са шефове на служби с ПП

Посолствата в София казаха съгласували ли са шефове на служби с ПП
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.06.2023
  • Сподели:

Дипломатическите мисии на постоянните страните членки на Съвета за сигурност на ООН обявиха своята официална позиция относно твърденията, направени в записа на Радостин Василев на националната конференция на ПП, пише Труд бг.

 

 

В записите Асен Василев обявява пред участниците в конференцията, че имената на евентуалните нови ръководители на специалните служби на България са „съгласувани“ с посолствата.

Чуждите мисии категорично отричат да са водени каквито и да било разговори на тази тема с техни представители.

 

Посолство на САЩ в България:

 

 

 

Посолството на САЩ не е участвало в подобни консултации. САЩ уважават суверенитета на България. Имаме силни отношения на сътрудничество с българските власти и очакваме с нетърпение да работим с правителството на България, за да продължим да разширяваме нашето двустранно партньорство.

 

Посолство на Русия в България:

 

 

 

Посолството на Русия в България не води консултации с нито една политическа партия по нито един въпрос, касаещ функционирането на българската държава. Принципната ни позиция е да се въздържаме от намеса във вътрешните работи на други страни. Винаги се ориентираме към равнопоставен диалог и приятелски или неутрални отношения, докато не е поставено под заплаха самото съществуване на държавата ни.

 

Посолство на Китай в България:

 

 

 

Уважаеми колеги,

Китай винаги е настоявал да развива отношенията си с други държави въз основа на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи на другата страна. Никога не сме получавали такива запитвания.

 

Посолство на Франция в България:

 

 

 

Не е работа на едно посолство да коментира въпроси, свързани с българската вътрешна политика.

 

Посолство на Великобритания в България:

 

 

 

Това не е истина. Ние сме близки съюзници и приятели на България. Решенията за състава на бъдещото правителство са единствено от компетенцията на България и българския парламент. Ние редовно работим с българските политически партии и ще продължим да си сътрудничим и с бъдещото правителство, когато бъде сформирано.

Обединеното кралство и България работят в тясно сътрудничество за защита на общата ни сигурност. Назначаването на висши служители в българската администрация е отговорност само и единствено на българските власти.

След изразената категорична позиция на чуждестранните мисии всеки може де си даде ясна сметка за лъжите и манипулациите, с които си служат съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев. За тях очевидно са без значение външнополитическият авторитет на България и дипломатическите връзки на страната със света.

В същото време подобни инсинуации поставят под съмнение и независимостта на българските специални служби. Това хвърля дълбока сянка над справедливостта на институциите в очите на обществото и на практика има негативно отношение към националната сигурност.

 

Станете почитател на Класа