Обрат! Николай Денков се отказва от Асен Василев: В кабинета не трябва да има партийни лица!

Обрат! Николай Денков се отказва от Асен Василев: В кабинета не трябва да има партийни лица!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.06.2023
  • Сподели:

 

"Нашата позиция е била ясна - когато на някого му поискат имунитета, той трябва да реши дали да си го даде или не“, подчерта той

 

 

Кандидатът за премиер от "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков за първи път, макар и непряко, допусна, че съпредседателят на ПП Асен Василев може да не влезе в състава на проектокабинета.

Денков заяви пред репортери в парламента, че в кабинета не трябва да има партийни лица, а трябва да се привлекат експерти. ПП дълго време бе на обратна позиция - че експертен кабинет размива отговорността.

"Освен че не трябва да има партийни номинации, трябва да се намери човек, който да свърши работа. Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да свърши работа в тази трудна ситуация", коментира Денков.

От това излиза, че от проектокабинета следва да отпадне и Даниел Лорер - който бе предвиден отново за министър на иновациите, коментира "24 часа".

Денков потвърди, че има размразяване в отношенията с ГЕРБ и очаква да се види с Мария Габриел. След този първи разговор ще има и официална среща, каза Денков.

Асен Василев може да се окаже ключов фактор за това дали ще има правителство, подкрепено от ПП-ДБ и от ГЕРБ-СДС. Присъствието му като министър в бъдещ кабинет е една от основните разделителни линии между двете формации, стана ясно от изказвания на техни представители във вторник.

"В момента, в който двете водещи политически сили казаха "ние сме готови да направим правителство", което да изпълнява законодателна и управленска програма, видяхте какво се случи". Така Николай Денков от ПП-ДБ коментира пред медии в НС поискания имунитет на Бойко Борисов.


"Нашата позиция е била ясна - когато на някого му поискат имунитета, той трябва да реши дали да си го даде или не. Виждаме доста ясно активизиране на прокуратурата - за последните няколко дни свърши повече работа отколкото за последните една-две години".

Денков заяви, че първо ще се види на четири очи с Мария Габриел, за да уточнят как ще продължат разговорите, след което ще се проведе и официална среща. Той не коментира дали ще има промени в проектосъстава на кабинета.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа