ПП преосмислиха след среща с ГЕРБ: Няма да има чистка, приемаме експерти отвсякъде...

ПП преосмислиха след среща с ГЕРБ: Няма да има чистка, приемаме експерти отвсякъде...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.06.2023
  • Сподели:

 

От думите на акад. Денков сутринта стана ясно, че Асен Василев може да оттегли кандидатурата си за финансов министър в бъдещия редовен кабинет. Изваждането от играта за министър на Асен Василев може да бъде компромис, с високата му цена в името на новия кабинет

 

 

"Има два елемента - единият е да гарантираме, че няма да има проблем с държавната администрация. Подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили. Второто разбира се е персоналният състав". Това заяви номинираният за премиер акад. Денков след приключилите за днес преговори с ГЕРБ-СДС.

От думите му стана ясно, че ПП преосмисля и позицията си за чистка в държавната администрация, за която се разбира от публикувания от Радостин Василев запис.

"Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме. Гледаме дали може да има по-добри експерти", обяви той.

Запитан дали ще има експерти, предложени от партията на Борисов, той отговори: "Експерти приемаме отвсякъде като предложения. И Вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-добрите хора."

От думите на акад. Денков сутринта стана ясно, че Асен Василев може да оттегли кандидатурата си за финансов министър в бъдещия редовен кабинет. Изваждането от играта за министър на Асен Василев може да бъде компромис, с високата му цена в името на новия кабинет. Василев е номиниран за финансов министър, но кандидатурата му се сблъсква със сериозна съпротива от всички посоки, особено след изтеклия запис от заседанието на партийното ръководство на ПП.

По-рано в ефира на bTV съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов потвърди, че се очакват промени в първоначалния списък с номинирани от ПП кандидат-министри в посока замяна с експерти. Атанасов обясни, че номинираният за премиер от ПП Николай Денков има мандат да предложи състав на кабинет, като се очаква в него да има промени спрямо предварително обявения списък в посока замяна на хора с по-експертни фигури. Този списък ще ни бъде предоставен, ще го обсъдим и подложим на гласуване. Естествено, той трябва да бъде предварително съгласуван и с Мария Габриел", коментира Атанасов.

 

Днес ПП-ДБ подновиха преговорите с ГЕРБ-СДС в Народното събрание, водени от номинираните за премиери от двете коалиции Николай Денков и Мария Габриел и в присъствието на лидерите на политическите формации.


Подновяването на преговорите за съставяне на парламент стана в кабинета на председателя на парламента като първи без коментар напуснаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, а след нея и Мария Габриел.

Срещата напусна и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а на разговорите към 12 часа продължаваха да бъдат Асен Василев, Николай Денков, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Засега не е ясно какви конкретни условия са поставени от ГЕРБ и какви отстъпки са готови да направят "Продължаваме промяната- Демократична България".

Преди срещата номинираният за премиер Николай Денков увери.
"Да, има размразяване". Температурата е между нула и сто градуса. Има разговор. Продължаваме да говорим", каза Денков за хода на преговорите. 

И заяви за необходимост от редовна власт, като видя опити за провал на преговорите: "Това, което в момента виждаме, е един опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите".


За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, разговорите трябва да продължат, "защото хаосът в държавата вече е тотален и тук не става въпрос за личности дори, съдебната реформа си има цена".

И отново потвърди формулата за експертен кабинет, която обаче остава под въпрос.

Преди срещата стана ясно от Денков, че ПП не са склонни да се съгласят Асен Василев да не е част от бъдещ кабинет.

"Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да може да свърши работа при тези трудни обстоятелства".

Въпреки че Борисов подчерта, че е важна подкрепата на ДПС за правителство, за да се случи конституционната реформа, лидерът на ДПС Мустафа Карадайь напълно изключи в него да участват "Продължаваме промяната" въпреки позицията на Движението за нуждата от редовно правителство.

"Аз не мисля, че такъв тип хора трябва да бъдат овластени. Ако вие искате да бъдат съучастници в този процес, ние няма как да бъдем съучастници", подчерта Карадайъ.

От "Възраждане" призоваха за връщане на мандата и предсрочни избори.

БСП са последователни в позицията си, а от "Има такъв народ" също се възпротивиха.

Депутатът Станислав Балабанов заяви:
"Видимо тези две формации вървят към изключително уродливо правителство".

На 29 май президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на ПП-ДБ акад. Николай Денков.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа