Атанаска Дишева: Има общо усещане, че решенията на Висшия съдебен съвет се взимат някъде другаде

Атанаска Дишева: Има общо усещане, че решенията на Висшия съдебен съвет се взимат някъде другаде
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.05.2023
  • Сподели:

„Думите магистрат и тържище би трябвало да са несъвместими. Не знам дали и за какво би се продал някой, защото думата тържище предполага размяна на стойности, но понеже магистратите имат определена функция в обществото, продажбата на тази функция на тяхната позиция за нещо, което представлява материална облага или бъдеща кариера, би трябвало да е напълно несъвместимо.“

 

Това заяви в ефира на Euronews PrimeTime съдия Атанаска Дишева, един от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„През последните две-три седмици, цял месец почти, има голямо движение на пластове, сили, настроения, намерения, изявявани желания, включително на разни форми на заплахи – къде вербални, къде вадене на стари дела“, коментира Дишева скандалите в съдебната система.

По думите ѝ събитията са много динамични и действат различни сили.

От години има твърдения, че определени членове на ВСС са нечии хора и гласуват или участват във вземането на решения поради нечия чужда воля.

Според Дишева има всеобщо усещане, че решенията във ВСС се взимат другаде и посочи, че главният прокурор Иван Гешев вече дори не се притеснява да каже открито, че може да натисне членове на Съвета или по някакъв начин да въздейства на магистрати.

„Имам усещането, че вече няма дори притеснение да се говори, че има определени влияния“, добави тя.

По думите ѝ е очевидно, че органите, които имат задължения по закон да се занимават с разследване на престъпления и поддържане на обвинения пред съда, не се справят с тези си задължения.

Образуването на тълкувателно решение пред Конституционния съд не е основание за спиране на процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор.

„Обосновано е да се предполага, че шестимата членове на ВСС, които са направили това предложение за освобождаване на Гешев, би следвало го подкрепят. Само че един от подписалите се в публично свое изявление беше казал, че е въпрос на доказване, което аз принципно споделям“, коментира Дишева.

Според нея е въпрос на доказване в рамките на производството дали обвиненията са издържани, т.е. Гешев по някакъв начин е оказал влияние да участва прословутият израелски експерт при оглед на местопроизшествието или непосредствено след това.

Станете почитател на Класа