ВСС няма да бутне Иван Гешев в четвъртък, гласуването е по стария закон

ВСС няма да бутне Иван Гешев в четвъртък, гласуването е по стария закон
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.05.2023
  • Сподели:

Главният прокурор Иван Гешев няма да бъде махан с 13 гласа от Пленума на ВСС в четвъртък, категорични са пред Lupa.bg юристи. Причината е, че гласуваният закон от НС на 26 май трябва да мине през президента. Той може да му наложи вето в 15-дневен срок. Дори да не го направи, текстът влиза в сила 3 дни след обнародването му в Държавен вестник. Засега Румен Радев не е дал заявка, че дава зелена светлина на закона. Дори да го направи днес, до четвъртък няма да е изтекло времето за публикуване.

 

 

 

 

Разбира се, кадровиците на Темида могат да свикат извънредно заседание в петък, в случай, че в четвъртък законът бъде помесетн в Държавен вестник, но това едва ли ще се случи, смятат юристи.

Главният прокурор потърси спасение за своето положение в КС. Той сезира съда за изтеклия мандат на ВСС.  Гешев пита прекратяват ли се функциите на Съвета с изтичане на мандата му и  допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на  Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор. Третият въпрос, зададен на конституционните съдии, е: допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

Конституционният съд реагира веднага на зададените от Гешев въпроси и образува конституционно дело № 9/2023 г.

Най-рано след 2 месеца обаче КС ще може да се произнесе. Първо ще се гледа искането на Гешев по допустимост, след това ще се умува основателно ли е то, обясниха юристите.  Сезирането на КС не спира производството по отстраняването на главния прокурор. Дори КС да се произнесе в негова полза, то той няма да може да го възстанови на поста.

Най-вероятно КС ще реши, че е допустимо ВСС да работи при изтекъл мандат, какъвто беше случаят с Инспектората към Съвета.  

"С изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори.

Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания”, посочва в мотивите си КС.

Станете почитател на Класа