Борисов: Готов съм веднага за вот на недоверие и за избори

Елена Иванова

Готов съм за вот на недоверие и на избори след това, и то веднага. Това заяви вчера в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов във връзка с изказването на бившия икономически министър от БСП Петър Димитров, че вече може да се иска вот на недоверие на кабинета по два повода – несправянето с икономическата криза и борбата с престъпността. Борисов коментира критиките на бившите управляващи от БСП за водената от новия кабинет политика. „Това са нахалници. До този момент никой не е поел политическата вина защо ги няма парите в бюджета и не е излязъл да каже, че са правили сметките в условия на криза“, каза премиерът. Според него, ако утре се направят избори, БСП няма да спечели заради разногласията в самата нея.
По повод критиките на президента Георги Първанов, който каза в понеделник в Перник, че някои от новите министри трябва да поохладят страстите при даването на предложения за промени, премиерът заяви, че във всеки ресор министрите са с много амбиции да решат проблемите. „Затова се предлагат много решения. След това се събира кабинетът и се решава какво да се прави. Ако не се дават идеи, нищо няма да се случи“, допълни Борисов.
Премиерът коментира и анекса на Европейската комисия за усвояването на еврофондовете. Той призна, че средствата се усвояват засега слабо и бавно, но се надява в следващите доклади да няма подобни констатации. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков допълни, че от 18 октомври информационната система за използване и усвояване на еврофондовете, над която се работеше две години, вече функционира. „Тя е била замислена доста по-сложно, отколкото е изисквала Европейската комисия, а ние я опростихме, за да може да я завършим. Парите, които са били предвидени за нея, са били два-три пъти повече, отколкото реално ние дадохме, за да я свършим“, коментира още Дянков. Той добави, че за завършването на системата са били необходими под 100 хил. лева.

Станете почитател на Класа