Русия търси алтернатива на Китай за своя нефт и газ

На 3 септември тази година руският президент Владимир Путин и неговият китайски колега Си Дзинпин подписаха в Пекин меморандум за разбирателствоза трети проект, който ще развиват в следващите пет години.

Двете страни вече имат договорки за други два проекта - газопроводите „Силата на Сибир" и „Силата на Сибир 2", които ще осигурят огромно количество синьо гориво за азиатската страна.

Но дали ще има кой да го купува? Спадащата икономика на Китай, както и негативните прогнози за нея могат сериозно да объркат плановете на Русия, анализира специализираният портал oilprice.com.

По последни данни руският експорт към Китай е спаднал с 20 процента в сравнение с преди година. Междувременно страната инвестира 151.5 милиарда в китайската икономика, докато китайските инвестиции в руската са едва 1.6 милиарда долара.

При тази ситуация Русия няма какво друго да направи освен да потърси нов икономически другар. За разлика от Китай, в Индия икономиката расте и прогнозите за 2015 и 2016 са обнадеждаващи.

И като всяка голяма икономика Индия има нужда от много енергийни ресурси. Вносът на петрол от Русия възлиза на едва 1%, но това предстои да се промени с най-новите подписани договори.

Руският „Роснефт" и индийската компания „Есар" се споразумяха на 8 юли т.г. Руската компания купи 49% от индийската срещу 1.5 милиарда долара. По време на същата среща „Роснефт" договори да осигури 10 милиона тона суров петрол на Essar Oil в следващите 10 години.

Очакванията са търсенето на петрол в Индия да нарасне от сегашните 224 милиона тона до 310 милиона тона през 2030 година.

Ако се върнем през 2007 година, тогава Путин предвиждаше, че през 2025 Русия ще изнася 35% от петрола и 25% от газта, които произвежда, в Китай. С оглед на икономическата ситуация там обаче вероятно е това да не се случи.

Ето защо са нужни резервни варианти, какъвто със сигурност е Индия.

 

http://money.bg/

Станете почитател на Класа