Ципрас уволни бунтарите в кабинета

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се освободи от всички министри, които се обявиха против сделката с ЕС.

Сменени бяха 10 членове на кабинета, министри, зам.-министри, гласували срещу мерките, поисканите от кредиторите на Гърция в замяна на предоставянето на нов спасителен финансов в размер на 80 млрд. евро.

Първият уволнен бе министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, който ще бъде заменен от бившия министър на труда Панос Скурлетис. С постовете си се разделиха и зам.-министърът Костас Исихос, зам.-министърът на социалната политика Димитрис Стратулис.

По-рано оставка подаде зам.-министърът на финансите Надя Валавани, а преди това и самият министър Янис Варуфакис, но заради натиск от страна на кредиторите, които го обявиха за персона-нон грата на преговорите заради постоянните му шикалкавения и неуважително отношение към преговарящите партньори.

Новият министър на енергетиката е Панос Скурлетис, оглавявал досега министерството на труда. Министър на труда пък става Йоргос Катрунгалос. Евклидис Цакалотос остава министър на финансите. За негов заместник по въпросите на приходите е назначен Трифон Алексиадис, за социалната политика ще отговаря Павлос Хайкалис.

Промени има и в министерството на външните работи – за заместник-министър по европейските въпросите е назначена Сия Анагностопулу, заменяща на поста Никос Хунтис – който от своя страна сменя в Европарламента Манолис Глезос.

На овакантеното от Цакалотос място в министерството за заместник външен министър е назначен Яннис Аманатидис. Димитрис Вицас е новият заместник-министър на отбраната, сменяйки на поста Исихос. Христофорос Вернардакис е назначен във вътрешното министерство за заместник-министър по въпросите на административната реформа.

Ципрас обяви и създаването на комисия за борба с корупцията, която ще бъде ръководена от държавния министър Панайотис Николудис. В състава ѝ влизат заместник-министри от финансовото, вътрешното и правосъдното министерство.

Станете почитател на Класа