Македония пред политическо разчистване на сметки

Острите политически стрели, които постоянно пускат първите хора на (управляващата партия в Македония) ВМРО-ДПМНЕ и (опозиционният Социалдемократически съюз на Македония) СДСМ, са в посока позициониране преди ставащите все по-вероятни преговори между двете партии под покровителството на международната общност, коментират анализатори.

В този контекст те тълкуват и обръщението на премиера и лидер на ВМРО-ДПМНЕ (Никола Груевски) на завчерашната партийна сбирка в Битоля, откъдето той обяви, че всички включени в опитите за дестабилизация на държавата ще си платят с голяма лихва.

Оценявайки ставащото като битка за бъдещето, а политическата ситуация като опасна и исторически повратна, Груевски заяви, че няма да има пространство за потулване на скандала, който СДСМ сам създаде.

Отговорността за дестабилизирането на страната, за омаловажаването на волята на избирателите, за почернянето на реномето и на гражданите, и на държавата, за лъжите, които пласират в света, ще носят във всякаква форма всички, които участваха в начинанието за рушене и дестабилизация на държавата, подчерта Груевски.

Той добави, че заедно със своите сътрудници няма да позволят на марионетки да тласнат Македония в гражданска война, нито междупартийна, нито междуетническа или междурелигиозна. Нашата съдба е съжителство и взаимно сътрудничество, уважение и почит. Няма да се поддадем на провокациите, подготвени сме, добави той.

Единственото, за което социалдемократите са съгласни с Груевски, е, че е дошъл моментът той да се изправи пред реалността.

Този човек, след девет години на унищожаване на правовата държава, на икономиката, на демокрацията, която превърна в режим, излезе пред гражданите да моли за нов шанс, за новия тест, пред който се е оказал, отговори СДСМ, повтаряйки, че вече е ясно, че Груевски е купувал парцели, мамел съпартийци да протестират за негови лични цели, поставял прокурори и съдии, подслушвал.

Макар да гледат през съвсем различни диоптри на политическите събития, които тресат държавата, анализаторите Петър Арсовски и Владимир Божиновски имат една обща констатация, а тя е, че преговори за излизане от кризата ще има, т.е. трябва да има.

Арсовски гледа на последната реч на Груевски като на изграждане на позиции преди все по-вероятните преговори, тъй като нито един от тях - нито Груевски, нито Заев в тази ситуация имат решителна преднина. Посланията, че всеки ще плати и то с голяма лихва, Арсовски тълкува само в този контекст.

В тази ситуация Груевски не може да предприеме някоя драстична авторитарна стъпка. Например да затвори Заев или някой друг от опозицията. За това е вече късно. Той сега работи за увеличаване на своя рейтинг. Преговори ще има, не затова че Груевски иска, а защото ще бъде принуден, обяснява Арсовски.

Премиерът Груевски в събота по някакъв начин обяви преговорите, но при това каза, че Заев и неговите последователи напразно ще чакат пазарлък.

Няма търговия. Ние може да разговаряме и да водим диалог, но никога няма да участваме в сценарии, които имат за цел да заобиколят народа, каза той.

Политологът Божиновски смята, че от посланията на Груевски ясно може да се заключи, че преговори ще има, но за да се случи това, Заев ще трябва да се откаже от искането за служебно правителство. Той всъщност се връща на политическите позиции, които бяха актуални преди Заев да започне да оповестява материалите, които притежава. Божиновски смята, че това ще бъде условие и за евентуални преговори с посредничеството на международната общност.

Трябва да се седне и да се разговаря. В момента е невъзможно двамата политически противници сами да седнат на масата за преговори. ЕС проявява голям интерес, имат желание да помогнат, така че очаквам ЕС да ги накара да седнат, казва Божиновски. Според неговите преценки на масата ще има много теми, за които ще трябва да се намери взаимно приемливо решение, така че е логично и Груевски да се откаже от някоя своя първоначална позиция.

Как ще протекат евентуалните преговори, е рано да се каже, но Арсовски оценява, че и за Заев, и за Груевски изходът от този политически катарзис ще е окончателен. Което означава, че след като приключи целият процес, единият от тях ще трябва да признае поражението и да напусне политическата сцена.

БТА

Станете почитател на Класа