Две румени петна на бузите на властта

Румен Петков: Ние от АБВ говорим за необходимия стремеж на България да се върне на военните пазари и на военното производство. Иначе, ние излизаме от атомната енергетика, излизаме от военното производство, очевидно сме излезли от селското стопанство, защото проучванията сочат, че 61% от хранителните продукти, които ползваме, са внос. За какво се бори в крайна сметка България?

Водеща, TV7: Сега е интересно, между другото, защото казахте доста тежки думи и доста тежки критики към властта в различни сфери, казахте: селско стопанство, сигурност, атомна енергетика и пр. и пр. Това означава ли, че АБВ започна вече съвсем целенасочено се дистанцира от управляващите?

РП: Това означава, че през последните години имаме много сериозни негативни наслагвания. Проблемите в атомната ни енергетика не са възникнали вчера или преди два месеца. Отказът да се строи „Белене" е всъщност на БСП и на мандатоносителя от предното правителство. Стремежът да се строи два пъти по-скъп реактор в „Козлодуй" е на БСП, на нейният зам.-председател Драгомир Стойнев. Той иска да ни убие всичките, да убие ядрената ни енергетика.

...Ние участваме (в управлението) и в последния си висш форум сме изразили много сериозно безпокойство от някои процеси в управлението, но и сме дали категоричната си подкрепа за нашите представители в изпълнителната власт и за нашата парламентарна група.

Водещ: Да, но Георги Първанов казва: замразено е споразумението ни с ГЕРБ, така ли е?

РП: Като няма диалог, като няма ефективност във взаимоотношенията , като няма чуваемост, като няма стремеж за оформяне на политики и общи политики, а не парцелирано пространство, как да го наречем? Извинявайте, ако не казваме истината, по-добре ли ще бъде за обществото? Нали АБВ се създаде с този голям мотив – да казва на обществото такива каквито са и да се бори за интереса на обществото. Ние казваме нещата такива каквито са. Сега, ако някои се сърди, това е друг въпрос. (...)

В-ща: Кажете, г-н Петков, какви са ви отношенията сега с Георги Първанов? Вярно ли е, че някак си сте успели да му отнемете реалното лидерство на партията?

РП: Не, това е несериозно. Аз мисля, че първо – авторитетът в обществото на президента Първанов е неоспорим не защото два мандата е президент, а защото олицетворява този стремеж да се говори истината, защото е в състояние да загърби личния си комфорт и да води битка за интереса на обществото, за интереса на държавата. Той такива битки ги е водил преди да стане президент, такива битки ги водеше двата си мандата, ще ги води и за напред, дай, Боже, живот и здраве. Така че такива внушения са... Оставям настрани личните ни отношения. Мисля, че никой няма съмнения в тях. Това просто е, как да кажа, гнусее малко.

2.

Водещ, bTV: Зрителите ни ще чуят, малко след нашия разговор, в „БТВ Репортерите" изречението, което идва от Румъния, че съдебна реформа се прави с кръв, а не с цветя и рози. В този смисъл вие приехте програма, Министерски съвет, за вкарване на 30 политици в затвора, нали не бъркам числото?

Румяна Бъчварова, МВР: Не, няма го това в програмата. Някой...

В-щ: Откъде се появи това?

РБ: Не знам, и аз се зачудих.

В-щ: Щях да ви попитам тъкмо защо на числото 30 сте се спрели?

РБ: Това е нелепо. Не може да има норма на справедливостта.

В-щ: 30 дали ще влязат в затвора, според вас?

РБ: Как мога да ви отговоря на този въпрос?

В-щ: Поне трима?

РБ: По никакъв начин не искам да се ангажирам. И само да ви кажа, че не ми харесва този израз.

В-щ: Кой?

РБ: Че съдебна реформа се прави с кръв.

В-щ: А не с цветя и рози?

РБ: Да. Безспорно е, че не се прави с цветя и рози, но не е задължително да се прави с кръв. Поне не в 21-ви век.

Станете почитател на Класа