Жандармерия пристигна в Бяла черква, за да опазва реда

Екип на жандармерията пристигна в Бяла Черква, за да помага за опазването на реда, съобщи БНТ. Напрежението в градчето възникна преди няколко дни, след като местни жители излязоха на протест срещу пет ромски фамилии, които, по думите им, тормозят съгражданите си с побои, кражби и саморазправи, допълни Нова ТВ.

Фамилиите живеят в Бяла Черква от няколко години, а това не са първите оплаквания срещу тях.
В града има засилено полицейско присъствие. Представители на полицията и прокуратурата са на място, за да разговарят и с протестиращите и да ги охраняват. В събота над 700 души излязоха на протест и събраха подписка за изселване на ромските семейства. Събраните подписи ще бъдат изпратени в Прокуратурата и областната дирекция на МВР.

Ромите твърдят, че всъщност са жертвите, а хората, които протестират срещу тях, дори са извършили опит за убийство. Те допълват, че случаите на побои са много често явление в града, но полицията не се намесвала.

Преди две години ромските семейства се заселили в покрайнините на Бяла черква. Преди това са живели във Върбовка и Павликени, но там след десетки скандали с хората решили да се преместят. Твърдят обаче, че живеят мирно и спокойно и не тормозят никого.

Чашата преляла, след като миналата седмица ромите се сбили с местни младежи в заведение. Свидетели твърдят, че те гърмели с газов пистолет и размахвали ножове. Ромите обаче категорично отричат това да е вярно. Дори твърдят, че младежите нападнали първи. Ромските фамилии казаха, че знаят за подписката срещу тях, но не възнамеряват да се изселват от града.

„Напрежението ескалира след побоя в дискотеката в града на 9 август, но той има предистория. Конфликтът продължава от 4-5 години. Преди това всичко беше мирно и тихо, но те започнаха да проявяват агресия”, обясни кметът на града Албена Тодорова.

Станете почитател на Класа