Руската армия включи самолети Ту-22М3 и МиГ-31 в учението с нестратегически ядрени оръжия

Руската армия включи самолети Ту-22М3 и МиГ-31 в учението с нестратегически ядрени оръжия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.05.2024
  • Share:

Самолети Ту-22М3 участват в учението с нестратегически ядрени оръжия, което се провежда в Южна Русия, заедно с изтребители МиГ-31 и оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“, каза руският военен експерт Алексей Леонков пред РИА Новости.

Министерството на отбраната обяви във вторник началото на първия етап от ученията по използване на нестратегически ядрени оръжия в Южния военен окръг. Съобщава се, че ракетните формирования на Южния военен окръг отработват подготовка за изстрелване на ракети „Искандер“, оборудвани със специални боеприпаси, а също така, че руските ВКС отработват оборудването на хиперзвуковите ракети „Кинжал“ със специална бойна глава. Министерството на отбраната показа и видеозапис от учението.

„На видеото се движат комплексите „Искандер-М“, това са носители на оперативно-тактическо оръжие, а това, което показват МиГ-31 и Ту-22М3, са носители на хиперзвуковия комплекс „Кинжал“. „Кинжал“ ще има и специална бойна част“, ​​каза Леонков.

„Ясно е, че МиГ-31 е оборудван с „Кинжал“ и обърнете внимание на червения цвят на конуса на главата на ракетата: това е маркировката на специална бойна глава, смятам“, добави експертът.

Той припомни, че както беше съобщено по-рано, бомбардировачите Ту-22М3 се разглеждат като носители на до четири ракети „Кинжал“. Експертът подчерта, че този самолет не принадлежи към стратегическата, а към далечната авиация, тоест той е способен да действа именно в оперативно-тактическата зона.

"Като цяло Ту-22М3 се разглеждаше като средство за бойна работа на морската сцена на военните действия, но може да работи и на сухопътна", уточни Леонков.

Освен това Ту-22М3 участва в бойни действия вУкрайна, изстрелвайки ракети Х-32 и Х-22, отбеляза той.

 
 

Станете почитател на Класа