Златанова: Обстановката не ни извинява да не си вършим работата

Ситуацията в страната е нестабилна от една година и трябва да се научим, че това е съвременното общество, това са правилата на демокрацията и трябва да спрем да чакаме нещо да се случи в бъдеще, за да си свършим работата.

Това заяви пред журналисти вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова след откриването на конференция на тема "Деца в конфликт със закона - реформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето" Зинаида Златанова изрази надежди ситуацията в страната да се стабилизира, но бе категорична, че обстановката не извинява никого и не оправдава никого, който не си върши работата, като в това число включи и самата себе си. До септември - октомври трябва да се оформят нови нормативни предложения в областта на младежкото правосъдие, допълни Златанова като посочи, че от месец април насам в ускорени темпове се извършва анализ на съществуващото законодателство и практики, а днешният форум ще спомогне още повече за това. Тъжно и жалко е, че младежкото правосъдие е едва ли не последното, което започваме да реформираме в областта на правосъдната система, заяви Златанова. Вицепремиерът изрази задоволството си, че участие в конференцията са взели представители на редица институции, на много партии и на неправителствения сектор. Дано да има приемственост и час по-скоро тези въпроси да се решат, подчерта тя.

Проблемите не са само в правосъдната система, а засягат много институции - става дума като цяло за политики по закрила на децата и разбиране в цялото общество с каква материя се работи, каза тя. Зинаида Златанова призна, че в разговорите си със съдии напоследък те са изразили тревога, че младежката и детската престъпност растат. Това изисква превенция и медийно внимание, подчерта министърът на правосъдието. За съжаление темата е извън медиите и извън политическите програми на партиите, като някак си се правим, че тя не съществува, съжали Златанова. Темата отсъства дори от механизма за сътрудничество и оценка с Европейската комисия, отбеляза вицепремиерът.

Изпълняваният в момента проект от правосъдното министерство има за цел да доведе до конкретни стъпки в посока промяна на регулаторната рамка, създаване на специализирани съдебни системи за детско правосъдие и други, обясни по време на своето приветствие към гостите на конференцията Златанова. В момента тече анализ дали трябва да се създадат специализирани съдилища за деца, посочи тя.

Съвместно с Висшия съдебен съвет, омбудсмана и редица министерства се обсъждат различни гледни точки, за да се предложат правила, съответстващи на международните стандарти и на времената, в които живеем, за да осигурим най-добрите и благоприятни условия за детско правосъдие, категорична е Златанова. Апелът ми е да предприемем тези стъпки час по-скоро в интерес на децата, на цялото общество и на бъдещето, завърши тя.

Станете почитател на Класа