Реформаторският блок започва разговори за сваляне на кабинета „Орешарски"

Оставка на правителството и избори две в едно – за Европейски парламент и за Народно събрание, е основният приоритет на Реформаторския блок (РБ) за новия политически сезон. Това каза на първата за сезона пресконференция на формацията Петър Москов (ДСБ).

Реформаторите ще търсят разговори и консенсус с политическите партии, неправителствени организации и синдикати, които са заявили като свой приоритет свалянето на това правителство, посочи Москов и добави, че се предвижда разговорите да започнат още идната седмица. В отговор на репортерски въпрос, той посочи, че ще търсят срещи и с ГЕРБ.

Следващият основен приоритет на РБ е създаване на програмно правителство за година и половина, което да работи по най-належащите промени в системите на правосъдието, на икономиката, на администрацията, на медийната регулация.

Москов посочи, че трябва да се преучреди държавата, затова следващата стъпка след сформирането на програмно правителство ще е свикване на Велико народно събрание и изработване на нова конституция. По думите му това е начинът да се промени държавата ни. 

Найден Зеленогорски от Движение "България на гражданите" (ДБГ) посочи, че НС "Единство" остава част от Реформаторския блок. Той допълни, че вече имало местни структури на партия "Синьо единство", които са заявили, че остават в Реформаторския блок.

Зеленогорски съобщи, че до 10 дни ще бъде избран говорител на РБ. Предстои да бъде избран и предизборен щаб, както и да се формират медиен център и съвети, които да работят по различни ресори. РБ обявява и конкурс за лого.

"Изпълнителният и националният съвет са в процес на структуриране, като Националният съвет ще се състои от 21 души, от които 6 ще бъдат от Гражданския съвет, а за да се постигне съгласие по даден въпрос ще е необходима подкрепата на 75% от ръководството", уточни Зеленогорски.

От РБ завиха, че целта им е да излъчат 4-ма евродепутати на предстоящите избори за ЕП, а гласуването за РБ ще означава, че в обществото ще има различни нагласи.

"На последните избори партиите от РБ събраха близо 330 хиляди гласа, които са добра основа, върху която можем да надградим. Предстои тепърва да се структурираме, а сегашните социологически проучвания показват, че можем да съберем между 400-500 гласа", подчерта Найден Зеленогорски, според когото присъствието на гражданите в РБ ще покаже, че той е алтернатива.

"Събрали сме се, за да управляваме, а не да бъдем част от НС", казаха още от РБ. 

Председателят на СДС Божидар Лукарски коментира казуса с кандидатурата на съдия Веселина Тенева за главен инспектор на Инспектората към ВСС. Той съобщи, че от РБ искат нова процедура за избор на Главен инспектор към ВСС, в която да има по-ясни правила и изслушване на кандидатите, а гласуването на ГЕРБ за или против съдия Тенева ще покаже дали партията на Бойко Борисов е реална опозиция. 

"Ако от ГЕРБ подкрепят кандидатурата на съдия Веселина Тенева, това означава, че са фалшива опозиция", заяви Божидар Лукарски. 

Според него предложението за този пост е "закъсняла награда за казуса "Цанков камък".

Станете почитател на Класа