Според Цонев партийните субсидии предотвратяват корупцията

Партийните субсидии са необходими, защото така се предотвратява пряката икономическа зависимост на партиите от определени кръгове. Това заяви председателят на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев в сутрешния блок на bTV.

Има ли и сега обръчи от фирми около партиите – на този въпрос Цонев не отговори пряко. Точните му думи бяха: „Направете журналистическо разследване, намерете обръчите около фирмите и тогава ще ги коментираме”.

Йордан Цонев отрече и твърденията на икономиста Кольо Парамов, че в момента е силният човек, който се разпорежда с българската икономика. Аз съм публична личност, дейността ми лесно може да бъде проверена, каза депутатът от ДПС. На свой ред Цонев попита защо Парамов като ревизор в близкото минало е оставил неправомерното рефинансиране от страна на централната банка, през което са източени парите на българските граждани по времето на правителството на СДС.

Депутатът коментира и общия семинар на БСП и ДПС, който бе проведен в Боровец миналия уикенд. Тогава лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че страната разполага с най-доброто управление от прехода насам. „Не знам дали е така, но Орешарски и кабинетът му дават заявка да бъдат такова управление. Това го казвам без никаква доза излишно самочувствие или помпозност, не ми е характерно”, каза Цонев и даде за пример нещата, които се правят в икономиката и регулацията на бизнес климата само за 3 месеца: „Ходя и се срещам в малкото време с избиратели и с бизнесмени, признават, че се усеща нов стил на работа”.

Цонев не пожела да коментира и защо е известен с прякора Данчо Ментата. Депутатът от ДПС каза, че като публична личност и политик е нормално около него „да има всякакви митове”. Цонев обаче не одобрява лепването на такива прякори – например аз не одобрявам на Бойко Борисов да му казват Боко Тиквата.


 

Станете почитател на Класа