Мирослав Найденов – щедър към медиите и към своите

Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е проявявал изключителна щедрост към медиите, възползвайки се от правото да оперира с европейските пари по Програма Развитие на селските райони.

Те, живеещите в тези райони, може и да не са разбрали, че Баба Меца бърка в кацата с евромедеца, ама пък джобчетата на малките мечета от съответната дирекция са натежали от бурканчета.

Обществена тайна бе, че за времето на управление на ГЕРБ много от медиите имаха ангажимент да бъдат предпазливи и добронамерени към определени лица и съответни ведомства. И защо? Елементарно, Уотсън. В условията на финансова криза и недостиг на финикийски знаци, внимателното отношение от страна на медиите среща "разбиране" от страна на държавни структури, които "леко" финансират тези представители на четвъртата власт.

Справка на Държавен фонд земеделие, изпратена до председателя на АФКОС (българската служба за контрол на разходване на евросредства) Соня Клисарска по искане на ОЛАФ показва, че министърът повече е бил загрижен за осигуряване на медиен комфорт на правителството на Бойко Борисов, отколкото за селските райони, за които всъщност са отпуснати средствата.

От справката, с която БГНЕС разполага, става ясно, че програмата е по-скоро за тапициране на медийното канапе на тогава управляващите ГЕРБ-ери, но не и за развитие на селските райони. В значителната си част парите по ПРСС са раздавани на отделни печатни и електронни издания, както и на определени телевизии, под формата на заплащане за рекламни клипове, разясняване на програмата и пр. Любопитното в случая е, че през периода 2009 – 2010 година за една и съща дейност плащанията са били значително по-малки в сравнение с 2012 година, когато цифрите нарастват в пъти. Ако трябва да се направи някакъв извод , той би бил: "В началото сме яки и не плащаме, разчитаме на всенародната любов, после народът ни опозна и се налага да снасяме все повече..." Така например за изготвяне на текуща междинна оценка по работата на ПРСС в първите години са давани десетки хиляди левове, а през 2012 година са разплатени 1 200 000 лева за същото. Инфлация и криза, какво да се прави?

Интересно е и че само в началото са били заделяни пари по предназначение по Програмата за развитие на селските райони, а впоследствие средствата все по-често са насочвани към медии и външни експерти. От справката става ясно, че за публикуване на материали в печатни издания през 2009 година са раздадени 1 880 000 лева. През 2009 - 2010 година пък за популяризиране на програмата са преведени половин милион лева на национални и регионални интернет сайтове. Не са пропуснати и чиновниците - в края на 2011 година са разплатени 450 000 лева за допълнителни възнаграждения на служителите в Дирекция "Развитие на селските райони".

През миналата година за излъчване на специализирана рубрика за ПРСС на бТВ са дадени 408 925 лв. Пак същата телевизия е получила и 60 000 лв. за излъчване на клипове. Към Диема и Нова телевизия за клипове за плащани по 50 или 60 хиляди. През 2012 година министърът е бил по-щедър към Нова телевизия и е отпусна 430 000 лева за излъчване на рубрика и клипове по ПРСС. По-скромни са били плащанията за Ринг бг и бТВ Комеди - също за клипове 109 339 лв.

Средства са отпускани и на БНР, Дарик, че и на Радио Веселина /в интерес на истината, това финансиране наистина може и да се приеме за целево/. БНТ също не е пропусната и е получила през 2012 г. близо 110 хил. лв. за специализираната рубрика "Бразди". ТВ 7, ТВ Европа също са в списъка на получателите.

Изработването на 5-минутна специализирана рубрика за телевизионно излъчване е струвала на програмата 615 000 лева.

Щедрият към медиите Чичко Паричко от земеделското ведомство, обаче, се е държал като Чичо Скрудж по отношение на специфични дейности по програмата. За концепция за създаване на мрежа от информационни центрове в общините от джоба му се откъсват едва 50 000 лев. А за анализ на земеделските горските дейност, включени по програма "Натура" 2000 "почерпва" със 17 200 лева. Но а дръжте се за масата и ми имайте доверие - в същото време за набиране на допълнителен персонал към управляващия орган са дадени 300 000 лева. За бонуси на служителите от дирекцията на ПРСС през 2012 г. са дадени 215 000 лева. За създаване на мобилни групи и закупуване на проходима техника за високопланински терени са платени 350 000 лева.

От справката става видно и, че организирането на празник на агроекологичните стопани е трябвало да бъде финансирано в размер на 680 000 лева. Ех, тоя празник го пропуснахме, ама на следващия ако ни поканят.... Задграничните пътувания – не на село, в чужбина, и обменът на опит също пресушават финансовото кладенче на програмата.

Така "в шеги и закачки", т.е. под формата на реклами, изработване на клипове и наемане на външни експерти за подготвяне на анализи от ПРСС, се изпаряват стотици хиляди левове. Като прибавим и "някакви си" 1,9 млн. лева, дадени на печатни издания за "добро поведение", екс министърът заприличва на героя от "Опасен чар", който отегчено мята в бара току-що задигнати пачки пари. Които не са негови, все пак...

Вероятно компетентни органи като прокуратурата и т. н. ще трябва да погледнат по-внимателно тези т. нар. селски плащания. Че тук намирисва не на длъжностно присвояване, а на търгуване с влияние. Което направо си е доказано. А на подобни "селски номера" в Европейския съюз не се гледа с добро око.

Станете почитател на Класа