Кротка сутрин около парламента, полицията е на "свободно"

Около парламента е спокойно и все още няма протестиращи. Има струпана полиция и жандармерия, която е в готовност да обгради сградата на Народното събрание. И от към двата входа униформените са на "свободно". По "Цар Освободител" движението не е спряно. Входът откъм храм паметника „Св. Александър Невски“ също е спокоен.Депутатите влизат оттам необезпокоявани от протестиращи студенти.

Сред най-ранобудните бе председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той обясни, че обстановката сега е спокойна, но напрежението не е отминало. Според Миков няма нищо тайно и странно около разпространеното окръжно от МВР до депутати, какво да говорят, за да компроментират протеста. „Днес ще приемем бюджета на първо четене“, каза Миков.

Той потвърди достоверността на "опорните точки", разпространени от парламентарния секретар на министерството на вътрешните работи Тодор Пройчев до депутати от левицата, премиера и някои министри. "Не виждам нищо неприлично. Опорните точки представят една от гледните точки и са оценка на факти и ситуации", каза Миков. Според него фактът, че текстът е достигнал до медиите, е резултат от техническа грешка.

Същевременно около 30 - 40 протестиращи са се събрали пред хотел "Шератон", за да освиркат премиера Пламен Орешарски и да му поискат оставката. Очаква се Орешарски да пристигне в "Шератон" за откриването на Българския икономически форум. В момента две групи протестиращи има пред входа на "Шератон", едните са около 20 души, другите са около 15 и са се разположили от двете страни на входа, но по-далеч от него. Едните викат "оставка", другите викат "веднага". Протестиращите изпяха българския химн. Полицията ги е отместила встрани, тъй като официалните гости за събитието вече пристигат.

Станете почитател на Класа