5 години затвор постанови СГС за Виолета Николова заради незаконни бонуси

5 години затвор постанови Софийският градски съд на Виолета Николова, бивш шеф на Агенцията по вписванията, която бе обвинена, че умишлено е присвоила над 50 хиляди лева от бюджета на звеното. Другата обвинена по делото, Райна Иванова е призната за невинна, а финансовият контрольор Тотка Стоилова получава 2-годишна условна присъда с 3 г. изпитателен срок. Вчера от прокуратурата склониха и на условни присъди за трите дами, изправени пред Темида. Прокурор Калин Софиянски поиска по 3 години условно в 5 години изпитателен срок.

За Виолета Николова прокуратурата настояваше и за конфискация на имущество, върху което имало наложени запори и възбрани, както и забрана да заема управленска длъжност. За Тотка Стоилова бе поискана и глоба от 5000 лева.

Припомняме, според обвинението Виолета Николова, като изпълнителен директор на Агенцията по вписванията в съучастие с Райна Иванова – помагач, в периода от 19 юли до 19 декември 2011 г. е присвоила 53 000 лева от бюджета на Агенцията. Обвинението срещу Райна Иванова е, че умишлено е улеснила Николова да присвои парите, "като не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като ДМС". Иванова също е обвинена в длъжностно присвояване в големи размери. Срещу двете е повдигнато и обвинение за съставен официален документ с неверни обстоятелства.

Става дума за писмо до Министерството на правосъдието, в което се казва, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение", с цел да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства. Финансовият контрольор Тотка Стоилова пък е обвинена, че не е упражнила достатъчен контролвърху работата на Николова и от това са последвали значителни щети за Агенцията.



Станете почитател на Класа