Андреева: Болниците ще работят с намалени лимити, ако не бъде актуализиран бюджетът на Касата

Здравната каса е с тежък дефицит от 130 млн. лева и търсим механизми, по които да актуализираме бюджета й. Това заяви в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. По думите й е очевидно, че болниците няма да издържат да работят с 60 или 65% от лимитите, които им се отпускат месечно. Големият проблем е, че бюджетът на Касата е изготвен за 10 месеца и аз нямам отговор защо е така. Ако няма актуализация, ще се наложи болниците да работят с намалени лимити, посочи Андреева.

Според нея демонополизацията на Здравната каса ще помогне най-вече за по-добрия контрол върху качеството на здравните услуги, както и доплащанията в системата, които са едни от най-високите в Европа - 6%. Стартът на въвеждането на втория стълб на здравното осигуряване може да се случи най-рано през втората половина на следващата година, каза още тя.

Присъствието ми на откриването на новия диализен център в Многопрофилната транспортна болница в Пловдив опровергава внушенията, че Министерство на здравеопазването води скрита война с частните болници. За мен е важно всички лечебни заведения да бъдат поставени при едни и същи условия, каза още Андреева.

Още през ноември ще започнем работа по обсъждане на новата концепция за спешната помощ с работещите в системата. Всички техни предложения са приети от здравното министерство, но съобразени с действащото законодателство. Ще се променят категориите труд, ще има облекчен режим за специализация с нарочни квоти за работещите в спешната помощ, допълни Андреева.

 

Станете почитател на Класа