Зинаида Златанова: Няма официално искане от Турция за вакъфските имоти

От турската държава официално искане за стопанисване на вакъфските имоти няма, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Със седмица закъснение днес тя отговори по БНТ на въпроси за срещата си с турския вицепремиер Бекир Боздаг. Златанова обясни, че на срещата присъствали двама членове на нейния политически кабинет, двама дипломати от българското МВнР, оператор и фотограф на МС, плюс директорът на Дирекцията по изповеданията към Минитреския съвет. По думите на заместник-председателката на българското правителство срещата й с турския вицепремиер била протоколна. "Срещата ми с господин Бекир Боздаг беше протоколна. Тя беше организирана от външно министерство. Не мога да отговарям кой и какво е говорил извън тази среща", обясни тя. "Турският министър не постави въпроси, които да ни изненадат с каквото и да било", каза още Златанова и припомни, че въпросът с турските имоти е решен ощепрез 1909 г. "По време на срещата ми с господин Боздаг не стана въпрос за турските паметници. Мисля че интерпретацията на турската агенция не беше съвсем точна. Тези спорове се водят пред съд и там им е мястото. Нищо ново няма тук", допълни вицепремиерът. Анадолската агенция съобщи, че по време на визитата, Боздаг поискал Анкара да се погрижи за архитектурните паметници от времето на Османската империя, които били в окаяно състояние.
От пресофиса на Зинаида Златанова коментираха по този повод, че пред нея турският й колега изразил надежда делата за мюсюлманските имоти да не се бавят.
Пресцентърът на правителството обяви, че "на работна среща с вицепремиера на Турция Бекир Боздаг Златанова е обсъдила теми от двустранните българо-турски отношения, развитието на политическия диалог между двете страни, перспективата на Турция  за влизане в ЕС". А Анадолската агенция предаде: "Боздаг се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) е станала галерия за модерно изкуство. Боздаг повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова". На въпрос дали е необходимо политическо решение за имотите, Златанова подчерта, че тези спорове се водят пред съда и място за политическо решение няма. Тя повтори твърдението, разпространявано от членове на правителството и от медии през последните дни, че "благодарение на неумели действия на колегите от президентската институция се създаде шум, който не се е случвал друг път при такива международни отношения". Това не било добре, според Златанова, защото "външната политика е единна и тя трябва да бъде единна, именно МВнР я организира". Някои депутати и министри дори заявиха, че президентът е извършил "национално предателство" като е гостувал на вечерята–ифтар по случай Рамазан Байрам по покана на главния мюфтия. Вицепремиерът не спомена съобщението на прессекретариата на държавния глава, според което "президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Република Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси".

Станете почитател на Класа