Запазване на субсидиите за партиите извън парламента искат от ГЕРБ

ГЕРБ ще предложи запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии, заяви на пресконференция Цецка Цачева, депутат от ГЕРБ. Представен е общ доклад по приетите два законопроекта за Закона за политическите партии, каза Цачева. „По доклада на Волен Сидеров народните представители от ПГ на Коалиция за България са подкрепили отпадането на два текста – извънпарламентарните партии да не получават държавна субсидия и да не могат да ползват държавни и общински офиси за нуждите на партиите. Категорично възразяваме срещу такъв подход, който цели само парламентарно представените партии да получават субсидия, а начинът, по който се финансират в момента партиите, считаме за удачен. Той преодолява задкулисието и непорочните практики на нерегламентирано финансиране под масата”, посочи още Цачева.
„В срока за предложение по общия доклад за второ четене ГЕРБ ще предложи запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии, тъй като считаме, че този модел прави финансирането прозрачно и дава възможност на всички политически партии да развиват организационна и политическа дейност”, добави тя. Същото се отнася и по отношение на запазване на възможността, където общините и държавата разполагат с имоти, да могат да се предоставят на парламентарни и извънпарламентарни партии. Обмисляме да бъде намален размерът на субсидията за извънпарламентарно представените партии. Субсидията бе намалена и в момента тя е 12 лева на глас, подаден от избирател за определена партия. Тъй като тази цифра е обвързана спрямо минималната работна заплата, предвидихме възможността да расте минималната заплата и затова е въведено ограничението не по-висока субсидия от 12 лева, обясни Цецка Цачева.

Сидеров forever

Управлението може да бъде определено с три думи – грешка, катарзис, извинениеu, коментира още Цачева. „В този състав на парламента, при този паритет – 120 за мнозинство, не приемаме златния глас на г-н Сидеров, вероятно осъществен в златна акция. Този парламент няма възможното доверие. Всякакъв лимит на доверие към него е изчерпан, поради което не виждаме смисъл да сме активни в него”, заяви Цачева.
Според нея тройната коалиция в парламента няма желание скоро да внесе промените в Изборния кодекс в дневния ред. „ГЕРБ ще се върне при разглеждане на промени в Изборния кодекс. Ако има друга причина, която да промени решението ни, ще бъдете оповестени за нея”, добави Цецка Цачева. „Ние сме категорично против тези партии, които са парламентарно представени, да изготвят закони само за себе си, или иначе казано – Сидеров forever”, посочи Цецка Цачева.

Станете почитател на Класа