ЕК предлага да се криминализира злоупотребата с еврофондове

Европейската комисия предложи в сряда нова директива, която да уеднакви за всичките 27 страни членки дефиницията за злоупотреба с еврофондовете и да налага санкции от 6 месеца до 5 години затвор, съобщиха еврокомисарите по правосъдието Вивиан Рединг и по борбата със злоупотребите Алгирдас Шемета.
„Целта ни е ясна – да не оставим ненаказани злоупотребите с европейските средства и да хармонизираме разпоредбите на наказателното право на отделните членки, защото едно и също престъпление остава без последствия в дадена страна или се наказва със затвор, например до 12 г., в друга“, поясни Рединг, която е и заместник-председател на ЕК. Варират и периодите, в които може да се разследват престъпленията – от 1 до 12 години. Общите дефиниции на злоупотребите, включващи корупция или пране на пари, трябва да доведат до еднакво прилагане на закона от съдебните власти в 27-те членки, където процентът на издадените присъди за злоупотреби с еврофондове варира от 14 до 80 на сто (при средно за ЕС 41 на сто).
Загубите на средства от престъпна дейност са сериозен повод за безпокойство в Брюксел, защото 90 на сто от европейските фондове се управляват на национално равнище. През 2010 г. е имало общо 600 случая на злоупотреби на обща стойност около 600 милиона евро. За да влезе в сила, новата директива трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и отделните членки.
В България няма специални клаузи, налагащи наказания за злоупотреба с европейски средства. „Финансовите корекции (на даден проект) са вид санкция“, поясниха за „Класа“ от министерството на Томислав Дончев. 

Станете почитател на Класа