Израелски самолети идват спешно да гасят Витоша

Два тритонни самолета от Израел ще се включат в гасенето на пожара на Витоша, който продължава вече трети ден край софийското село Бистрица и се разраства. Първоначално той бе на площ от около 50 декара, докато във вторник е вече три пъти по-голям.
Помощта от Израел бе договорена между премиерите Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху, съобщи правителствената пресслужба. Самолетите, които са специално оборудвани за гасене на горски пожари, се очаква да пристигнат около два часа след полунощ в сряда. Те са с 13-членни екипажи и ще се зареждат с вода от язовир „Искър“.
Израелската подкрепа може да се тълкува и като отговор на жест, който България направи през 2010 г., когато родни огнеборци участваха в потушаването на унищожителен горски пожар край Хайфа.
Същевременно продължават усилията на пожарникари, полицаи, военни, служители на горските стопанства и доброволци за овладяване на стихията, която вече е върху 150 декара труднодостъпна местност.
Основните сили за гасене са два хеликоптера на ВВС и летателна машина на частна фирма. Освен това районът се облита с вертолет „Аугуста“ на „Гранична полиция“, който е оборудван с термовизионна камера и обследва площта и размера на пожара.
Голям проблем се оказа забраната за каквато и да било сеч в района, който е защитена местност към ЮНЕСКО. В крайна сметка екоминистърът Нона Караджова е дала разрешение да се премахват дървета, за да може да се прекарат просеки за ограничаване разпространението на огъня.
„По закон няма право. Първия ден нямахме, втория нямахме и вчера вицепремиерът Цветанов разговаря с министър Караджова, обясни й ситуацията, че ако не започнем незабавно просичането на противопожарни просеки, Витоша ще изгори цялата.“ Това каза земеделският министър Мирослав Найденов по повод кризисната ситуация.
Директорът на служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов съобщи, че „окончателното ликвидиране на огъня ще продължи поне още седем дни“.
По неговите думи най-много вода се излива във високата част, близо до билото, за да не се допусне пламъците да го достигнат. Огънят е ограничен от западната страна, каза още Николай Николов.

Станете почитател на Класа