Италианският премиер Силвио Берлускони определи като блестящи икономическите, културните и политически отношения между България и Италия

Италианският премиер Силвио Берлускони определи като блестящи политическите, икономическите и културните отношения между България и Италия. Днес, заедно с министър-председателя Бойко Борисов, откриха паметник на Джузепе Гарибалди на площад "Гарибалди".
Събрали сме се, за да открием паметника на един италиански герой, който от идеала за създаването на една държава, даде на един народ и на себе си цел в живота, заяви министър-председателят на Италия. По думите му Джузепе Гарибалди е послужил на много народи по света да създадат своите нации. Италия, за да стане нация, трябваше да бъде независима и в този огромен подвиг, който извършиха италианците, помогнаха и 30 българи, отбеляза Берлускони.
Това, че паметникът на такъв голям герой се намира в центъра на София засвидетелства древна близост и приятелство, което напоследък се проявява с все по-голяма сила, заяви премиерът на Италия. По думите му сътрудничеството между двете страни е превъзходно. То е блестящо в икономическите отношения, в областта на културата и в политически план, добави Берлускони.
"Аз бях адвокат на България, като настоявах с голяма убедителност страната отново да се завърне в европейското семейство", припомни гостът.
Италианският премиер пожела на всички италиански фирми, които работят в България, да постигнат големи успехи, а на българите да постигнат мечтите си.
В началото на церемонията Силвио Берлускони отбеляза, че случайно събитието съвпада с рождения ден на премиера Бойко Борисов. "Искам да честитя рождения ден на Бойко Борисов, макар, че той е толкова голям, че понякога ме засенчва", каза гостът.

/БТА/

Станете почитател на Класа