МОНМ ще подпомогне Болгарската гимназия

София /КРОСС/ Министерството на образованието, младежта и науката поема разходите за предоставяне на училищен автобус, оборудване за мултимедиен център и компютърен кабинет, народни музикални инструменти и народни костюми на обща стойност 201 604,20 лв., на гимназия "Г. С. Раковски" - Болград, Одеска област, Украйна.

Българското правителство оказва безвъзмездна помощ с образователна цел на Болградската гимназия по повод 150-ата й годишнина, която бе отбелязана през 2008 г.

Предаването на дарението беше предвидено да се осъществи в София за сметка на получателя. Финансови затруднения от страна на Болградската гимназия спънаха предоставянето на безвъзмездната помощ. Затова Министерството на образованието, младежта и науката предложи на правителството да поеме всички разходи по транспорта и митническите формалности, необходими за изпълнение на процедурата.

Болградската гимназия е първото българско средно училище, изградено с труда и средствата на нашите сънародници в Бесарабия. По волята на учредителите преподаването на учебните дисциплини се е извършвало на български език, което е подчинено на голямата идея на епохата - съхраняване на българското самосъзнание и подпомагане национално-освободителното движение. Гимназията има изключителен принос в развитието на просветителското дело на поробените българските земи и чрез разностранната си дейност задава модела на възрожденската ни образованост.
Днес там се обучават 350 ученици от 1 до 11 клас, като всички те задължително изучават български език.

Отчитайки значението и ролята на Болградската гимназия за последователната и целенасочена политика за съхраняване на българския език и националната идентичност на общността ни в Украйна, българската държава безвъзмездно оказва подкрепата си.

Предаването на автобуса и необходимите помагала за осъществяване на образователния процес ще се осъществи в Болград.

 

/ДК/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа