Наказателно производство срещу главния архитект на Варна за "Алея първа"

Варна /КРОСС/  РДНСК - Североизточен район образува административнонаказателни производства срещу главния архитект на гр. Варна, за допуснати нарушения при издаването на разрешения за строеж за изграждането на "Международен конгресен център с хотел", "Морелечебна база", "Център за възстановяване и рехабилитация" в УПИ II и III, на името на "Холдинг Варна"АД, по проект "Алея Първа" в съставна зона 6 под местността "Салтанат", Приморска зона , гр. Варна. Това съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол.

ДНСК  смята, че  главният архитект на Варна е издал за "Алея Първа"  разрешения за строеж  на проекти  в идейна фаза, без да са на лице предхождащи одобрени проекти и разрешения за строеж за укрепване и  отводняване на територията върху, която ще се реализират те. Липсата на  предхождащи  одобрени проекти и разрешения за строеж за укрепване и  отводняване са в нарушение на Заповед  номер РД-02-14-300/21.04.1997 година на Министъра на регионалното развитие и благоустройството.
За  територията,  на  която би трябвало да се  реализира идейния проект на  "Холдинг Варна"АД -"Алея Първа", е наложена строителна забрана със заповед на Министъра на регионалното развитие от 21.04.1997 година. Строителната забраната е във връзка с проявилите се мащабни свлачища в района и е със срок до осъществяване на трайни укрепителни и отводнителни мероприятия и отчитането на техния положителен ефект. Контрол по прилагането на тази заповед е възложен на РДНСК гр.Варна.
Съгласно правомощията дадени на ДНСК по тази заповед за налагане на строителна забрана в райони със свлачищни процеси, Дирекцията следва да спре със Заповед  изпълнението на строително монтажни дейности, както и да наложи административно наказание на длъжностното лице нарушило разпоредбите.

Станете почитател на Класа