Христо Петров: Може да се стигне до изгонване на израелския посланик в Дъблин

София /КРОСС/  Загадка е дали Израел ще се въздържи от поредна атака срещу кораб с хуманитарна помощ за ивицата Газа. Това коментира пред БНТ кореспондентът на ирландска агенция Христо Петров. Петров обясни, че корабът е собственост на ирландска хуманитарна пропалестинска организация, която го е откупила на търг от фалирала руска компания.
"Преговорите между Ирландия и Израел имат посредник в лицето на Държавния департамент на САЩ. Позицията на САЩ беше корабът да акостира на израелско пристанище и товарът да бъде отправен към Газа", поясни Христо Петров.
На въпрос защо Ирландия изпраща хуманитарен конвой в Газа само няколко дни след нападението на предишен подобен, Петров обясни: "Корабът беше на път. Ирландия нямаше възможност да го върне, той е собственост на пропалестинска организация". Що се отнася до това, какво ще предприеме Ирландия, ако се стигне до нападение Петров коментира, че Дъблин може да предприеме дипломатически стъпки, но е изключено да се стигне до военен конфликт.
"Може да се стигне до изгонване на израелския посланик в Дъблин и скъсване на дипломатически отношения с Израел". Кореспондентът допълни, че този кораб експериментира възможността за в бъдеще хуманитарната помощ да минава през израелско пристанище, където да бъде инспектирана и не по-късно от три дни да бъде изпращана за Газа.

Станете почитател на Класа