Нанев: Нямаме за цел да закриваме болници, а да направим анализ на дейностите им

„Смятам, че това е едно последователно поведение още, когато бях председател на Лекарския съюз и смятам, че Здравната каса не може да бъде наложена административно. Затова искаме да стъпим на ясна и конкретна основа, с ясни медицински стандарти, които да бъдат приложими.“
Това каза Божидар Нанев, министър на здравеопазването по БНР в коментар за предстоящите реформи в здравеопазването и относно предишната му позиция по отношение на здравната реформа, която е категорично противоположна на сегашната като министър.
В продължение на 6 месеца бяха изработени толкова стандарта, колкото бяха изработени за 9 г. от предните правителства и тези стандарти са приети и публикувани, добави още Нанев. „Не търсим в никакъв случай икономия на средства. За мен е ясно, че системата е недофинансирана и не можем да постигнем икономия на средства, а търсим ефективно използване на тези средства.“, каза още той. Според него има пренасочване на пациенти и хоспитализация и рехоспитализация на пациенти, което не е активно изразходване на средствата. Ситуацията в Дулово, където се намирам на проверка, е много особена, посочи Нанев. Оказва се, че около 3592 пациента са преминали в други общински болници от тази в Дулово, като те сами са търсили помощ там. Нямаме за цел да закриваме болници, а да направим анализ на нейната дейност. Не искаме да се стига до политически разправи дали една болница трябва да съществува или не, категоричен е Нанев.
Обстановката сега е различна от преди, когато демографската обстановка е била друга – ние искаме не да закрием болниците, а тези структури, които могат да вършат някаква работа, наистина да я вършат и то, така че да могат да помагат на хората, увери министър Нанев. Достъпът до медицинска помощ не е само болничната помощ. Един от проблемите на предишните правителства е именно концентрацията в болничната помощ. Искаме пациентите да стигат до медицинска помощ и чрез специалисти, каза още Нанев.
На въпрос на бившия директор на НЗОК Румяна Тодорова защо цените на някои пътеките са увеличени, министърът каза, че не е станало ясно и това не е вярно. Самото съотношение между цени на клинични пътеки и самото ценообразуване е нещо, което от години насам върви по принципен начин. Не мога да разбера какво толкова против има Тодорова към този модел, в който и тя самата е била участник, попита реторично Нанев. Самото финансиране на болниците има какво да се направи и до края на февруари с финансовото министерство тази методика трябва да бъде прилагане, смята още той. Според него не можем да стъпим на здрава основа, ако нямаме ясни критерии, по които определяме цена на една дейност. Има безкрайно много проблеми, свързани с начините на остойностяването, поясни още Нанев. Медицинската помощ не е само болничната помощ, тя трябва да бъде около 30% от това, което трябва да получат. Първите стъпки са в посока на стъпване на ясни критерии и взаимоотношенията в търговските дружества, уточни здравният министър. Това е един много труден процес, който трябва да се постигне, но всичко си иска една последователност по отношение на информацията, добави в заключение министър Божидар Нанев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа