Борисов черпи опит за пътното строителство от Истанбул

Още през следващата седмица в София по настояване на премиера Борисов ще се състои съвместно съвещание на български и турски специалисти по пътно строителство, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Истанбул.
Борисов и валията на Истанбул Муамер Гюлер са обсъдили възможностите и ефектите от подобна проява. Интересът на премиера е бил предизвикан от факта, че в турския град за 5 години са изградени 240 подлеза по проста технология. По този повод той е отправил покана към зам.-кмета на Истанбул още през следващите дни да доведе в София проектанта и представители на фирмата изпълнител, за да изложат опита си пред нашия регионален министър Росен Плевнелиев и експерти от Агенция „Пътища“. Борисов информира, че правителството ни е осигурило 40 хил. евро за ремонта на метоха срещу храма „Св, Стефан“ в Истанбул. По отношение на забавянето на проекта „Набуко“, премиерите Борисов и Ердоган са се уговорили именно те двамата да бъдат моторите му. Борисов е получил уверение от директора на Европейската банка за възстановяване и развитие, че средства за изграждането на „Набуко“ има. „В момента правителството ми върви много добре, така че оттеглянето на Илиян Михов в момента не ми е на дневен ред“, подчерта министър-председателят.
Днес той се срещна и с Вселенския патриарх Вартоломей. „50 години са твърде дълго време за Турция да чака приемането си в ЕС. Зная, че в страните от Западните Балкани също текат подготвителни процеси, но Турция първа издигна кандидатурата си и трябва да ги изпревари, за което изключително много разчитаме на подкрепата и партньорството на България“, заяви Вселенският патриарх Вартоломей в приемната си след разговорите с премиера Борисов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа