КНСБ: Назрял е моментът за ревизия на антикризисните правителствени мерки

Очакванията от реализирането на краткосрочните антикризисни мерки на правителството до края на април са твърде оптимистични и това налага програмата да бъде актуализирана. Това заяви Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ, предаде репортер на БГНЕС.
Смятаме, че е назрял моментът на ревизия на антикризисните правителствени мерки, подчерта Ненков. От КНСБ предлагат реализация на нови антикризисни мерки като изчистване на бюджетните задължения към реални сектор, които варират между 1 и 2 млрд. лева. Синдикалистите смятат, че наличието на държавно участие в предприятията под 34% няма икономически ефект и затова тези дялове трябва да бъдат продадени. Те подновиха исканията си за създаване на антикризисен съвет към премиера и въвеждането на лихви и неустойки при просрочие на бюджета към фирмите. По данни на КНСБ, за много от българските предприятия изтичат сроковете за привеждане на оценки на съответствие с екологичните стандарти в ЕС. Поради тази причина те изискват спешни действия от кабинета. Изисквания към правителството има и по отношение на повишаване на минималната работна заплата и обвързването и с прага на бедност, както и премахването на горната граница за обезщетението при безработица и определяне на размера му в 60% от загубения доход.
Любен Тонев от КНСБ посочи, че най-често прилаганите антикризисни мерки в ЕС са инвестиции в инфраструктурата, целящи компенсиране на инвестиционната активност на частния сектор и директни субсидии и индиректно подпомагане на банки, сектори и фирми. „Никъде в ЕС няма официална концепция за замразяване на средства”, коментират от синдиката. Анализът на КНСБ показва, че по отношение на трудовата заетост най-често се прилагат мерките „повишена гъвкавост на работното време” и мерки, произтичащи от колективното трудово договаряне, повишаване на квалификацията и преквалификацията на персонал и регулативните мерки. Ненков информира, че е твърде възможно да се подпише споразумение между социалните партньори и кабинета до края на мандата му. Ако това стане от синдиката ще искат изработването на нова антикризисна програма към него.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа