Регентската къща, заради която Сарафов даде Гешев на прокурор

Регентската къща, заради която Сарафов даде Гешев на прокурор
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.05.2023
  • Сподели:

Регентската къща в Боровец придоби особена популярност през последните дни. За нея първи заговори заместникът на главния прокурор – Борислав Сарафов. Имотът стана и една от причините шефът на следствието и зам.-главен прокурор да сезира прокуратурата срещу обвинител №1.

 

 

Сигналът на Сарафов е в три направления. Едното е за престъпления срещу правосъдието. Второто е, че Гешев обитава почивна база на прокуратурата в курорта Боровец и третият е за незаконен запис на член на висшия съдебен съвет.

Преди дни Сарафов заяви на брифинг, че главният прокурор е превърнал в лична вила почивната база на прокуратурата в зимния курорт Боровец. Регентската вила е емблематична къща, в която са снимани сцени от филма "Тютюн".

 

 

 

 

 

"Тя е служебна почивна база на прокуратурата, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите там ползва като свои лични слуги", добави Сарафов.

Пред ВСС обаче Иван Гешев отрече, че във вилата на Боровец не се допускат магистрати за почивка. И други прокурори от колегията казаха, че са ползвали базата.

На място има охранители и камери за видеонаблюдение, както и надписи, че имотът е под постоянна охрана и видеоконтрол, информира "24 часа".

Днес на заседание на ВСС, кадровиците също обсъдиха базата на "Боровец".

На него Гешев каза, че от 2020 г. има правила за ползване на почивните бази на прокуратурата.

"Декларирам, че тази база е включена в тези правила и всички бази се ползват по съответния ред", обяви Гешев.

 

 

 

 

 

Той съобщи още, че тези правила ще бъдат предоставена на Софийската градска прокуратура, която прави проверка по сигнала на Сарафов.

"Не съм ползвал тези бази извън въведените правила. В тази база се спазва същия ред. От документите ще стане ясно, че тази база не е ползвам аз, а са я посещавали лица от прокуратурата и извън нея", каза Гешев.

На специалния пленум, който ще обсъжда сигнала на Сарафов, той щял да представи документи кой и кога я е посещавал. Той бил посещавал и другите бази.

 

 

 

 

 

През последните три години съм посещавал само бази на прокуратурата, не мога да си позволя да посещавам други бази освен на прокуратурата. През последните три години почти не съм ходил на ресторант, обяви още Гешев.

На 8 юни 2017 г. имотът е предоставен за стопанисване на главния прокурор като институция. Боян Новански, който е член на комисията, която отговаря за имотите на съдебната власт, каза, че в тази база и той бил ходил два-три пъти за рождени дни. Сумати членове на ВСС сме били там и сме празнували рождени дни, добави Новански.

Георги Кузманов от Прокурорската колегия каза, че е ползвал и трите бази заедно със семейството си. Подавал заявка и бил допускан по съответния ред.

 

 

 

 

 

 

 

В края на септември 2021 година главният прокурор Иван Гешев се изнесе от дом 5 на правителствената резиденция "Бояна".

Решението Регентската къща да се стопанисва от Гешев е взето от Висшия съдебен съвет на 21 октомври 2021 година с 12 гласа "за" и един "против". Преди това е стопанисвана от ВСС, посочи вчера министър Зарков. Тя е построена през 1941 г., в нея са живели премиерът Богдан Филов и военният министър Никола Михов, който става регент с княз Кирил през 1943 г. През 1961 година къщата е ползвана за декор за снимките на филма "Тютюн" с участието на Невена Коканова.

 

 

 

Снимки: Румяна Тонева

Станете почитател на Класа