Фандъкова и депутати на коктейл срещу хомофобията в британското посолство

Фандъкова и депутати на коктейл срещу хомофобията в британското посолство
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.05.2023
  • Сподели:

Организационният комитет на София Прайд отбеляза международния ден срещу хомофобията (17-и май) със събитие в резиденцията на британския посланик в София.

 

 

То събра на едно място дипломати, политици, журналисти, артисти, представители на бизнеса и неправителствени организации в България.

Специални гости на събитието бяха кмета на София Йорданка Фандъкова, политиците Владислав Панев и Илина Мутафчиева от „Зеленото движение“ и евро-депутатът Петър Витанов, журналисти от най-големите медии в България, представители на бизнеса, музиканти, актьори и артисти, похвалиха се от София Прайд.

 

 

 

Посланици и представители на 17 посолства също бяха сред подкрепящите събитието, сред тях бяха посолствата на Албания, Армения, Белгия, Грузия, Дания, Ирландия, Италия, Кралство Нидерландия, Португалия, Румъния, САЩ, Северна Македония, Словения, Финландия, Франция, Черна Гора и Швейцария.

Събитието се провежда за втора поредна година и се организира от комитета на София Прайд, най-голямото шествие за човешки права в България и фондация GLAS. Тази година домакини бяха посолството на Великобритания в България и посолството на Федерална република Германия в България. Със събитието се даде и началото на месеца на София Прайд, който през 2023 година ще се проведе на 17-и юни на обичайното място - пред паметника на Съветската армия.

 

 

 

По време на коктейла Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания в България, каза: „ЛГБТ+ правата са човешки права. ЛГБТ+ хората не търсят нови или различни права от тези на всички останали. Те просто искат да бъдат третирани еднакво, да живеят без дискриминация и насилие и да могат да се радват на пълноценен, здрав и удовлетворяващ живот. Най-успешните, най-проспериращите и най-мирните общества са тези, в които всички граждани се третират справедливо и могат да играят пълноценна и активна роля в обществото без дискриминация.‘‘

 

 

 

Н.Пр. Ирене Планк, посланик на Федерална република Германия в България допълни: „Това е 2023 г. и не трябва да напомняме на себе си и на другите за всички тези много основни неща за човешките права. Нека просто спрем – в главите си, в нашата практика и в нашите закони – да изключваме хората.“

“Събития като днешното дават надежда, че София Прайд носи промяна не само за общността ни, но и в обществото. Днес се провежда и първият бизнес форум на София Прайд, демонстрирайки все по-нарастващата ангажираност на бизнеса към каузата ни”, закри събитието Симеон Василев от фондация GLAS и София Прайд.

Станете почитател на Класа