Демерджиев поиска ограничение до 30 км/ч в градовете

Демерджиев поиска ограничение до 30 км/ч в градовете
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.05.2023
  • Сподели:

Вътрешният министър Иван Демерджиев предложи на народните представители промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата.

 

 

Сред промените, за които настояват от МВР, са по-ниска максимална скорост на магистралите. В градовете ограничението да бъде намалено до 30 км/ч. Младите шофьори да имат придружител, а глобите да бъдат по-високи и фиксирани.

Вътрешният министър се изслушва от депутатите на съвместно заседание на правната и вътрешната комисия в НС. 

Исканите промените в Наказателния кодекс са свързани с минималните наказания. Според Демерджиев трябва да бъдат по-високи. Също така да бъде инкриминиран повторният отказ да се даде проба за алкохол или наркотици. 

Според МВР шефа в служебната власт е необходимо новите водачи да се ограничат в определни усложнени условия, включително нощем.

"Намирам за резонно те да бъдат с придружител, както и да се помисли за мощността на превозните средства, които управляват", каза още той пред народните избраници. 

Но призна, че намира за удачно да започне процес по придобиването на СУМПС на 17-годишна възраст. Той се аргументира с процесите и навън, както и че ако не се урегулира тази възможност, тийнейджърите така или иначе намират начин да шофират - но незаконно. 

Вътрешният министър коментира темата и за необходимостта от мерки срещу домашното насилие. Демерджиев предложи да се забрани на извършителя на насилието да комуникира по какъвто и да е начин с жертвата. Да не позволява на извършителят да притежава или да носи каквито и да е оръжия или взривни вещества. Да се разкрие телефон за помощ, закрилата да бъде безплатна. 

Станете почитател на Класа