Сериозен проблем за бюджета ще бъде осигуряване на 30-дневен запас от горива за резерва

Сериозен проблем за бюджета на България за тази година ще бъде осигуряването на задължителния 30-дневен запас от горива за държавния резерв, което е ангажимент на България по договора ни с Европейския съюз. Това обясни Станимир Пеев, председател на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” след заседание на Съвета по европейски въпроси, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „До края на 2009 г. сме длъжни да осигурим 30-дневен запас от горива, а към момента не сме го направили и ще бъдат необходими доста средства от бюджета за целта”, обясни той.
Колко средства ще са необходими за набавянето на горива, е квалифицирана информация, каза зам.-министърът на външните работи Красимир Костов, председател на Съвета по европейски въпроси. Ние изпълняваме със съвсем малки колебания тези критерии, каза Станимир Пеев.
Санкцията за неизпълнение на договора е свързана с процедура по досъдебна и съдебна фаза. Аспектът на санкцията не е само финансов.
„Затруднения нямаме с някакъв необходим вид гориво, проблемът е финансовият аскет. Не сме поставени пред ситуация, да трябва да решим един проблем, който е трябв ада бъде решаван от 2006 г. насам”, каза Станимир Пеев.
В Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” се прави одит от Сметната палата и инвентаризация.

/Агенция „Фокус”/

Станете почитател на Класа